Θετό προοίμιο της σημερινής μέρας, αποτελεί μια λιτή κοινοποίηση του Μάρτιν Σελμάγερ επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, ο οποίος χαρακτήρισε τη νέα ελληνική πρόταση «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν τις επόμενες ώρες.
Την ίδια στιγμή, Γάλλοι αξιωματούχοι, ενισχύοντας τα θετικά σημάδια, ανέφεραν στη γερμανική Handelsblatt πως μια συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση είναι δυνατή, εξηγώντας ότι «για πρώτη φορά, οι ελληνικές προτάσεις μοιάζουν να είναι σε μια ειλικρινή βάση».
Τι λέει η νέα πρόταση
Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που διέρρευσαν από τις διαδοχικές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου στο Μαξίμου, η τροποποιημένη ελληνική πρόταση περιλαμβάνει νέες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, κατάργηση της έκπτωσης στα μεγάλα δημοφιλή νησιά, κατάργηση από 1.1. 2016 των πρόωρων συντάξεων, μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και νέα φορολογικά βάρη στα εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.
Εντείνοντας τον κλοιό πιέσεων στην Αθήνα, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν διαμηνύσει στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει να καταλήξει με τους τρεις θεσμούς σε μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.
Οι Γερμανοί ανησυχούν
Όπως είναι φυσικό, η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφος από το ανησυχητικό ενδεχόμενο μιας αποτυχίας, που θα έθετε σε κίνηση απρόβλεπτους μηχανισμούς για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η απειλή της αποσύνθεσης, όπως την περιέγραψε ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποτυπώνει με ακρίβεια το κλίμα της διάχυτης ανησυχίας ακόμα και μέσα στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο ίδιος, μιλώντας σε κλειστή κομματική σύσκεψη αναγνώρισε ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μοιραίο σημάδι», ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει δραματικά, ότι «ο εθνικισμός αυξάνεται ήδη παντού στην Ευρώπη και μια αποτυχία στο δράμα του χρέους θα ενίσχυε αυτή την τάση. Υπάρχει ο κίνδυνος ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».
Οι προφανείς συνέπειες για όλες τις πλευρές που θα προκαλούσε η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας έχουν προκαλέσει συναγερμό στα πολιτικά κέντρα της Δύσης και των ΗΠΑ που πιέζουν για λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Είναι ενδεικτικό, ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Οι θέσεις του πρωθυπουργού
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αρχική θέση για οριστική λύση του προβλήματος, χωρίς όμως τίποτε να αποκλείει μια εξάμηνη παράταση όπως έχει ήδη γράψει το reporter.gr που θα μεταθέσει τις λύσεις στο εγγύς μέλλον.
Θεμελιώδης προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι, σε κάθε περίπτωση να αποσπάσει απτές εγγυήσεις για το χρέος και την αναπτυξιακή διάσταση των μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτούν, έστω προοπτικά, τον τερματισμό της λιτότητας και την αρχή της εξόδου από την παρατεταμένη κρίση.
Χαρακτηριστική των προσπαθειών που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας ήταν και η χθεσινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» . Ο κ. Ολάντ που συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι στην δήλωσή του είπε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».
Συνοπτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ούτε και σήμερα να βγει «λευκός καπνός» από τις συναντήσεις, οπότε οι διεργασίες θα συνεχιστούν μέχρι και την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr