Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε στο Eurogroup προτάσεις που αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα, ενώ υποστήριξε ότι οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών στα δημοσιονομικά ζητήματα δεν είναι μεγάλες.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν προ ημερών διότι οι διαπραγματευτές της Επιτροπής δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συνάψουν συμφωνία. Ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ που θεωρεί ότι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές.
Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης, με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, αποκάλυψε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο Eurogroup.
«Πρέπει να κάνουμε προσαρμογές προς την κατεύθυνση μίας νέας κουλτούρας πληρωμής φόρων, όχι προς μία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ενισχύει το κίνητρο εξαπάτησης και οδηγεί τους νομοταγείς πολίτες σε μεγαλύτερη φτώχεια», είπε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει βιώσιμο, μέσω της εξάλειψης της απλήρωτης εργασίας, της ελαχιστοποίησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, όπου συμφωνήθηκε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μαζί με έναν οδικό χάρτη. Η λίστα αυτή μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, φιλελευθεροποίηση του τομέα των κατασκευών και του χονδρικού εμπορίου, αλλαγές στην αγορά των media, εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την έμφαση να δίνεται στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους των ταμείων και την εξυγίανσή τους. Μάλιστα, όπως εξήγησε στους ομολόγους του, ο κ. Βαρουφάκης, η ελληνική πρόταση είναι απλή, αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής, ενώ εξήγησε ότι αναμένει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τρία μέρη:
- Βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες το αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του Δημοσίου.
- Εξορθολογισμό του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.
- Ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και το οποίο θα αντλεί πόρους από το πρόγραμμα Γιούνκερ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλους εταίρους που θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr