Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές. Διευκρίνησε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, γιατί, όπως εξήγησε, δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου δήλωσε: «Εμείς έχουμε καταθέσει δημοσίως μια πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και μια ανανέωση της πολιτικής ζωής».
Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Αντί να ασχοληθούμε με το πλαίσιο του εκλογικού συστήματος βλέπουμε ευκαιριακές και χωρίς περιεχόμενο εξαγγελίες, που έχουν σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα. Θα περίμενα πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση για θέματα, όπως το Σύνταγμα και ο Εκλογικός Νόμος και όχι μία ευκαιριακή μικροκομματική αντιμετώπιση».
«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν»
«Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που οδηγεί τη χώρα στο δρόμο του μέλλοντος θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του 2008» τόνισε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά -συγκεκριμένα την τέταρτη τον τελευταίο μήνα- να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών, δίνοντας το δικό του μήνυμα όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και εντός της ΝΔ.
«Οφείλουμε να τολμούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν είναι για τους λίγους, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία» είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνουν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα της κυβέρνησης και έπεσε κάτω από το 3%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στο 4,4%, το ενιάμηνο του 2006 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 20%. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν. Η αύξηση της ανεργίας ανακόπηκε και αντίθετα μειώθηκε από το 11,3% στο 8,8%. Το 2007, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι έτος εντατικής και στοχευμένης δουλειάς για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και για προετοιμασία άλλων.
Ο προϋπολογισμός του 2007 υπηρετεί ισόρροπα τους στόχους της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, σημείωσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που αλλάζει το ενεργειακό χάρτη, στην εφαρμογή σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην πλήρη ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για τις ΔΕΚΟ, στην προώθηση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.
Την επόμενη τετραετία το Ασφαλιστικό
Ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στην προώθηση των νέων αποκρατικοποιήσεων και έκανε ειδική αναφορά στην αναζητήση στρατηγική επενδυτή στον ΟΤΕ και στις αλλαγές στον τραπεζικό χώρο. Προτεραιότητα θα δώσει «στον απεγκλωβισμό των πανεπιστημίων από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος» και στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, όπου σημείωσε ότι επιδιώκεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων για αλλαγές που θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές.
Επίσης, υπογράμμισε τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του κράτους καθώς επίσης και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που «θα απελευθερώσει την Παιδεία από τα δεσμά της. Ανάπτυξη, ευημερία, πρόοδος της ζωής των πολιτών είναι ο στόχος της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την εποχή του εφησυχασμού, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «απορρίπτουμε την τακτική της πόλωσης και της πολιτικής οξύτητας, δεν κάνουμε εκπτώσεις, δεν υποχωρούμε σε σκοπιμότητες, δεν υποκύπτουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών».
Έμφαση στον ΟΤΕ
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr