Σημειώνεται ότι η συνάντηση όπως μεταφέρουν τόσο πληγές των Βρυξελλών, όσο και των Αθηνών κράτησε μόνο 45 λεπτά. Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι οι δανειστές δεν ήταν έτοιμοι να απαντήσουν στις προτάσεις και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο. Ενδεικτική, όμως, του κλίματος ήταν η ανάρτηση του συντάκτη των FT Peter Spiegel η Μαξίμου, που μεταφέρει ότι «τα πράγματα δεν είναι καλά».
Εν όψει νέου γύρου διαπραγματεύσεων αλλά και των οριακών περιθωρίων χρόνου η πλευρά των Θεσμών αναμένεται να θέσει στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα της τελευταίας αξιολόγησης. Εκεί οφείλεται και το έσχατο της ανάδειξης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που προς στιγμή είχε «ξεχαστεί». Από το Μαξίμου δείχνουν ομάδες συμφερόντων, αλλά και την επανάκαμψη της θεωρίας της εσωτερικής υποτίμησης, και εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Δραγασάκης: Επιμονή δανειστών στις περικοπές συντάξεων
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά».
Κομισιόν: Η συνέχεια στο Eurogroup
Από την πλευρά της η Κομισιόν, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς και αναφέρει ότι η περαιτέρω συζήτηση θα λάβει χώρα στο Eurogroup.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:
«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.
O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».
"Κόκκινη" γραμμή οι μειώσεις μισθών και συντάξεων
Τις κόκκινες γραμμές της για περικοπές μισθών και συντάξεων επανέλαβε νωρίτερα η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες εν αναμονή των απαντήσεων των Θεσμών.
Παράλληλα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έριξαν "καρφιά" για το ρόλο του ΔΝΤ που ζητεί σκληρά μέτρα και μεγάλες περικοπές.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββαατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό» αναφέρουν οι πληροφορίες.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά φέρεται να συναινεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι και ειδικά το ΔΝΤ επαναφέρουν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα ώστε να βγαίνει το υφιστάμενο σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης συζητά μερικές διορθώσεις στο ασφαλιστικό, πέρα από τις πρόωρες και στις επικουρικές, όχι όμως στο εύρος που ζητούν οι Θεσμοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter το ασφαλιστικό και δη οι δραστικές περικοπές στην ασφαλιστική δαπάνη κατά 800 εκατομμύρια είναι στο τραπέζι από τους δανειστές με την κυβέρνηση να συζητά μειώσεις στο ύψος των 350 εκ. ευρώ. Παράλληλα οι Θεσμοί επαναφέρουν και το θέμα του δημοσίου και της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης ή των απολύσεων που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.
Στο φόντο αυτό, όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, «η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε».
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι δεν παραλείπουν να "καρφώσουν" το ΔΝΤ. «Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» αναφέρεται σχετικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr