Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη αρκετά μακριά, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις εντός της ημερας για να βρεθεί κοινός τόπος.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και ομάδα τεχνοκρατών, έχει υποβάλει προτάσεις για τη γεφύρωση της διαφοράς στο δημοσιονομικό τομέα. Ωστόσο ζητάει σαφείς γραπτές εγγυήσεις από τους εταίρους για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές έχουν "ρίξει" στο τραπέζι μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για μια συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται πως θα είναι πλέον όχι μια τελική λύση, αλλά μια 9μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγοραστούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.
Τα μέτρα αυτά που απαιτεί η πλευρά των εταίρων περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%.
Η ελληνική πλευρά απαντά με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα.
Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%.
Όσον αφορά στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, η ελληνική πλευρά φαίνεται διστακτική, καθώς ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποφέρει μετά βίας 200 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ένα ποσό μικρό σε σχέση με το κοινωνικό κόστος.
Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ως προς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500), ενώ ακυρώνεται οριστικά η αναβάθμιση των πέντε παλαιών αεροπλάνων από την Locheed.
Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει και στο ζήτημα της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον γίνεται αποδεκτή, αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων.
Συγκεκριμένα στο μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα.
Υπενθυμίζεται ότι στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι επέστρεψαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
«Τελευταίος σταθμός» το Eurogroup της Πέμπτης;
Νωρίτερα, οι πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τις προσδοκίες από την σημερινή συνάντηση ήταν αντικρουόμενες. «Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου», επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία».
«Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».
Αλ. Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία, αλλά και ρήξη
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει βιώσιμη συμφωνία, ακόμα και με επώδυνα στοιχεία.
Ωστόσο, διεμήνυσε στους θεσμούς ότι εάν η άλλη πλευρά επιδιώκει το διχασμό, η χώρα θα προτιμήσει τη ρήξη. Λίγο πριν την εκκίνηση της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ουσιαστικά να σημειώσει ότι η κυβέρνηση είναι να συμβιβαστεί αλλά με έντιμο τρόπο χωρίς να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια εκλογών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr