«Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μείνουμε στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε «θα αγωνισθούμε με τους ευρωπαϊκούς λαούς, τους λαούς εκείνους με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ξανά τις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε και για τις οποίες ιδρύθηκε».
Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε, τους πυλώνες της Δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, του κοινωνικού κράτους δικαίου και πρόσθεσε ότι «Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε μέσα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είμαστε ένας Λαός ο οποίος συμμετέχει στον πολιτισμό της Δύσης, στη δημοκρατία της Δύσης, στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τη δημοκρατία του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, «η πολιτική μας, και ιδίως η εξωτερική, είναι πολυδιάστατη. Και πρέπει να είναι πολυδιάστατη για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν υπακούει σε εμμονές της στιγμής».
Σημείωσε όμως ότι αυτές οι πολλές διαστάσεις προκύπτουν «από την δύναμη που αντλούμε να ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή να πορευτεί έτσι ώστε να εμπεδώσει στον κόσμο τα δυο μεγάλα αγαθά, τα οποία μόνο αυτός ο κόσμος έχει την δύναμη να διασφαλίσει: Την Δημοκρατία και την Ειρήνη».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα, «τα οποία σχετίζονται με τα εθνικά μας δίκαια», όπως τόνισε, επιλέγοντας τα τρία εκείνα, που σχετίζονται με την διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία, με την ονομασία του γειτονικού κράτους FYROM και, βεβαίως, το Κυπριακό.
«Σε ό,τι αφορά τα δυο πρώτα, γνώμωνάς μας είναι όχι μόνον η ιστορία και ο σεβασμός της ιστορίας, αλλά τα όπλα που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και να γνωρίζουν όλοι ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι ενιαίο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το γραπτό, το εθιμικό δίκαιο και, ιδίως, οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω εκεί στηριζόμαστε.
Δεν απαιτούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει. Αλλά δεν εννοούμε να εκχωρήσουμε οτιδήποτε βασίζεται πάνω σε πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό, θα το υπερασπισθούμε μαζί με την ιστορία, την οποία ουδείς μπορεί να παραχαράσσει» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα διεθνές αλλά και εθνικό μας θέμα. Όπως ανέφερε, είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τις συνθήκες μάλιστα τις σημερινές, κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
«Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Και αυτό αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αφορά την ίδια την Ευρώπη. Είναι χρέος της Ευρώπης. Και η λύση αυτή κατά βάση έχει μία και μόνη παράμετρο: Tο κράτος που θα προκύψει, ύστερα από την επίλυση του Κυπριακού, το κράτος αυτό πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι είναι ευρωπαϊκό κράτος. Η δομή του πρέπει να είναι συμβατή με το πρωτογενές και το παράγωγο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Κάθε «λύση» η οποία θα παραβίαζε αυτό το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης και θα έθετε την Κύπρο εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είναι εξ ορισμού απορριπτέα όχι μόνο για λόγους που αφορούν την Ελλάδα, αλλά για λόγους που αφορούν την ίδια την Ευρώπη. Και όσοι προτείνουν τέτοιες «λύσεις», δεν παραβιάζουν μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική βάση που δικαιώνει όλες τις προσδοκίες του μαρτυρικού Κυπριακού Λαού και θέτει και την ίδια την Ευρώπη προ των ευθυνών της» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr