Την προσδιόρισε ο ίδιος λέγοντας όσο πιο καθαρά μπορούσε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «προτού πάρω τις τελικές αποφάσεις μου θέλω ν΄ ακούσω τη γνώμη των κομμάτων, ώστε να δούμε ποιες είναι οι θέσεις της Αντιπολίτευσης και κυρίως αν μας καλείτε να αποδεχθούμε τις προτάσεις των δανειστών ή συντάσσεστε εναντίον».
Ωστόσο, το σχέδιο που παρουσίασε, κρίθηκε κατά γενική ομολογία ατελές. Φανερή πρόθεση του κ. Τσίπρα, όπως εκτίμησαν όλες οι πτέρυγες, ήταν αφενός να εκμαιεύσει, ψήγματα έστω μιας συναινετικής θέσης από την αξιωματική κυρίως, αντιπολίτευση απέναντι στις «σκληρές» προτάσεις των θεσμών και αφετέρου να πείσει το εσωκομματικό ακροατήριο ότι η μόνη ρεαλιστική διαπραγματευτική βάση είναι η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, έστω κι αν αυτή περιέχει βαρύτατες προγραμματικές εκπτώσεις και επαχθείς υποχωρήσεις.
Στις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός:
- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, λέγοντας στον επίλογο ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση», μολονότι εισαγωγικά είχε σχολιάσει πως ο χρόνος λιγοστεύει για όλους…
- ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει απλά μια συμφωνία, αλλά μια «συνολική λύση» του ελληνικού ζητήματος, η οποία υποχρεωτικά τέμνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους, οριοθετώντας δύο ύστατες γραμμές άμυνας. «Κανείς βουλευτής δεν πρόκειται να ψηφίσει κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση 10 μονάδων στο ρεύμα» είπε…
- αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην πιθανότητα εκλογών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του και η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία «δεν πρόκειται να ψηφίσουν τρίτο Μνημόνιο»
- υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί ρήξη, αφού στην περίπτωση αυτή «η καμπάνα θα χτυπήσει για όλους» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «παρά το μεγάλο πισωγύρισμα» της πρότασης Γιούνγκερ, τώρα «είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία»
Τι είπαν οι άλλοι τρεις
Με διαφορετικό ύφος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που εκπροσωπούν το «αστικό τόξο», φάνηκε να προσφέρουν στον πρωθυπουργό μια οριακή ανοχή που έφθασε δειλά και στα όρια της στήριξης.
Πιο καθαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση «να αποδεχθεί τα πάντα», ενώ δήλωσε αλληλέγγυος στην αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά. Το γεγονός χαιρέτισε με ικανοποίηση ο κ. Τσίπρας, λέγοντας «βοηθά την κυβέρνηση αυτή η τοποθέτηση ώστε να μην αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των θεσμών» και ότι βοηθά και τον ίδιο να πει στους δανειστές ότι «εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν δέχεται την κατάργηση της έκπτωσης στη νησιωτική Ελλάδα, εγώ δεν μπορώ να δεχθώ τίποτε λιγότερο»….
Έχει τη σημασία του πάντως ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει ίσως τις εντυπώσεις δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βρει συνενόχους πέφτει στο κενό. Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί. Επομένως η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα».
Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σ. Θεοδωράκης, παρά την σκληρή κριτική, δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει τη συμφωνία, «εφόσον έχει την έγκριση της κυβέρνησης αλλά και των εταίρων». Ο ίδιος αποκάλυψε, ότι σε ιδιωτική συνομιλία ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς του είπε πως καταληκτική ημέρα για συμφωνία είναι η 14η Ιουνίου
Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος στην κύκνεια ομιλία του ως αρχηγός του κόμματος, αφού άσκησε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς και μολονότι υποστήριξε ότι τίθεται θέμα «δεδηλωμένης πλειοψηφίας» στη Βουλή, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια», υπό προϋποθέσεις βεβαίως, εθνικής συνεννόησης.
Κοινός τόπος
Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πάντως, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα απτό κείμενο συμφωνίας στο Κοινοβούλιο, συνέπεσαν στην εκτίμηση, ότι το αμέριμνο παιχνίδι με το χρόνο, η παντελής απουσία στρατηγικής και σχεδίου και οι ερασιτεχνικοί κυβερνητικοί χειρισμοί καθιστούν αναπότρεπτο ένα 3ο Μνημόνιο και άδηλο το μέλλον της χώρας. Ζήτησαν μάλιστα εμφατικά, ιδίως οι δύο τελευταίοι, τη σύμπηξη εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διεκδικήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την έξοδο της χώρας από τη σημερινή στρατηγική αμηχανία.
Όσον αφορά στο ΚΚΕ, η απορία του γραμματέα του Δ. Κουτσούμπα «την ώρα που βαδίζετε στα χνάρια των προηγούμενων, έχετε το θράσος να ζητάτε και συναίνεση;» είναι αποκαλυπτική για τα περιθώρια ανοχής του Περισσού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ…
Παρόλα αυτά, στο τέλος, όλοι έμεινα με την εντύπωση ότι στις επόμενες κρίσιμες ημέρες η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε κάποια συμφωνία- μεσολαβεί την προσεχή εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής- η οποία έστω με αναταράξεις, θα εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής. Μένει να εξακριβωθεί, ποιοι θα είναι οι όροι…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr