Σύμφωνα με την αρθρογράφο, Jemima Kelly, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στους πιστωτές της μέσα στον Ιούνιο, για την εξασφάλιση μετρητών. «Η αποτυχία των δύο πλευρών να φτάσουν σε συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, γεγονός που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τη νομισματική ένωση», διευκρινίζει το δημοσίευμα.
Προκειμένουν να μην έχουμε «Grexit», κάποιοι εκτιμούν ότι Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα παράλληλο ψηφιακό νόμισμα σαν το Bitcoin, με το οποίο θα μπορούσε να πληρώσει τους συνταξιούχους και εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Θα μπορούσε ακόμα, να ονομαστεί και «ψηφιακή δραχμή», όπως το νόμισμα της Ελλάδας πριν το ευρώ.
Σε αντίθεση όμως με το Bitcoin, το οποίο είναι πλήρως αποκεντρωμένο και αποκτά αξία μόνο χάρη στη χρησιμότητά του, η ψηφιακή δραχμή θα έπρεπε να εκδοθεί από το κράτος και να καλύπτεται από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
«Εφόσον υπάρχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, γιατί να μην χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ενός ψηφιακού νομίσματος;» διερωτάται ο Lee Gibson-Grant, ιδρυτής της Coinstructors, μιας εταιρείας που συμβουλεύει όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στην οποία βασίζεται το Bitcoin - το blockchain - για να ξεκινήσουν μία επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον Gibson-Grant, αυτό το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων. Έτσι, η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει ευρώ για την αποπληρωμή των πιστωτών της και να αποφύγει το ξεπούλημα των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.
Ο ίδιος ο Βαρουφάκης είχε δημοσιεύσει στο μπλογκ του το 2014 ένα άρθρο σχετικά με την πιθανότητα εισαγωγής ενός παράλληλου «Future Tax coin».
Σύμφωνα με τον ίδιο τον οικονομολόγο, που τότε δεν είχε γίνει ακόμα υπουργός οικονομικών, αυτό το νόμισμα FT θα κυκλοφορούσε σε ευρώ, αλλά θα υποστηριζόταν από μελλοντικά φορολογικά έσοδα.
Θα χρησιμοποιούσε έναν «αλγόριθμο όπως του bitcoin προκειμένου να καταστεί το σύστημα διαφανές, αποτελεσματικό και απαλλαγμένο από κόστος συναλλαγών» και θα μπορούσε να αποτελέσει «πηγή ρευστότητας για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται έξω από τις αγορές ομολόγων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr