Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, σε μια προσπάθεια να ομογενοποιήσει την Κ.Ο αλλά και να εκμαιεύσει απαντήσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους σε σειρά «κρίσιμων» ζητημάτων της διαπραγμάτευσης.
Παρουσιάζει ωστόσο ενδιαφέρον, ότι τη σημαία της κριτικής ύψωσαν πρώτοι οι υπουργοί της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να προλάβουν την εκδήλωση του κύματος δυσφορίας που υφέρπει μεταξύ των βουλευτών. Το χαρτί που επέσεισαν απειλητικά τόσο προς της Εσπερία, όσο και προς το εσωτερικό του κόμματος, ήταν η προσφυγή σε κάλπες, οι οποίες αν τελικά επιλεγούν, θα στηθούν με το σύστημα της λίστας, γεγονός που θα επέτρεπε στον πρόεδρο και πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να «καθαρίσει» τα ψηφοδέλτια από τους διαφωνούντες.
Υπουργικό κρεσέντο - Σκουρλέτης: «Δεχόμαστε πόλεμο»
Το κρεσέντο των πολεμικών ιαχών, άνοιξε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας «δεχόμαστε έναν ακήρυχτο πόλεμο ο οποίος δεν γίνεται με στρατεύματα αλλά με όρους και μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός». Ο ίδιος διαμήνυσε ότι «δεν έχει υπάρξει ούτε θα υπάρξει συμφωνία που θα προσφέρει νέα βάρη. Κοντός ψαλμός αλληλούια…» σημειώνοντας ότι «Σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο συγκρούονται δύο σχέδια για την Ευρώπη. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η αμφισβήτηση του φιλελευθερισμού…».
Στρατούλης: «Δεν κόβεται το ΕΚΑΣ»
Ακολούθησε ο αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος υπογράμμισε :«Απαντάμε όχι στην εξολόθρευση του ελληνικού λαού. Μας ζητούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αυτά, δεν περνάνε από την Κυβέρνηση. Γιατί οδηγούν στην πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων…». Αναφερθείς μάλιστα στο ενδεχόμενο περικοπής του ΕΚΑΣ, είπε πως «δεν υπάρχει κανένα, μα καθένα περιθώριο, να υλοποιηθεί αυτή η θρασύτατη και προκλητική απαίτησή τους…», προσθέτοντας ότι «εάν δεν υποχωρήσουν η χώρα δεν θα χαθεί… Έχει εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί και ο λαός… Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία…».
Λαφαζάνης: «Η ΔΕΗ δεν πωλείται»
Προηγουμένως, από τη Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής και ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης απέρριψε τις προτάσεις των θεσμών για την ΔΕΗ, τονίζοντας εμφατικά: «θα ήθελα να υπογραμμίσω με έμφαση όσα έχουμε ξαναπεί: Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται δεν πωλείται. Θα παραμείνει δημόσια… Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η κυβέρνηση τα περίφημα ΄΄ΝΟΜΕ΄΄ (σ.σ: διαδικασία που θέτει συγκεκριμένα όρια τιμών με βάση το κόστος παραγωγής) που προτείνονται από τους θεσμούς.. Δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μέσω του ΦΠΑ να υπάρξει νέα αύξηση. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Η συμφωνία που τυχόν θα κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Και δεν θα φέρει νέα βάρη…»
Φίλης: «Μήνυμα τιμωρίας»
Τον τόνο στην Κ.Ο. έδωσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα fm ξεκαθάρισε πως «αν το ελληνικό σχέδιο δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός».
Ερωτηθείς για το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών είπε ότι θα αφορά "Ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια επωφελή αμοιβαία συμφωνία. Ο συμβιβασμός, είναι προφανές ότι έχει άλλη μορφή τώρα και άλλη μορφή μετά. Είναι συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης. Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση. (Οι πιστωτές) παίξανε ένα παιχνίδι υπονόμευσης πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό το σχέδιο με εκλογές, θα δούμε αν πετυχαίνει. Δεν επιδιώκουμε ως πρώτη λύση το θέμα των εκλογών».
Βούτσης: Το email Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο
«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος... κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο... δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε... άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών.
Δρίτσας: «Αν θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν»
«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και ο αν. υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
«Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους... Αν η Ευρώπη τρελαθεί, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Χαρακτήρισε δε ως «κατώτερα των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση» όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Αριστερή πλατφόρμα: Ολετήρας η συμφωνία
Σε νέο κείμενό που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα γίνεται λόγος για συμφωνία «ολετήρα» και για μέτρα που απαιτούν οι εταίροι και θα οδηγήσουν σε εργασιακό και ασφαλιστικό «Μεσαίωνα» ενώ αναφέρεται ότι η μόνη λύση είναι η ρήξη και η στάση πληρωμών.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, αφετέρου, μιλώντας στην εκπομπή του TheTOC και της Έλλης Στάη στα Παραπολιτικά 90.1 fm, δήλωσε πως «αν οι απαιτήσεις των δανειστών παραμείνουν ως έχουν τότε η διαπραγμάτευση που επαγγελθήκαμε απέτυχε».
Τάχθηκε μάλιστα, υπέρ ενός δημοψηφίσματος που όπως είπε, είναι καλύτερη λύση από τη λύση των εκλογών ενώ χαρακτήρισε «άλμα στο κενό» τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, «χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από άλλες πηγές για ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr