Σύμφωνα με το άρθρο, Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι συμφώνησαν κατά την συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, η πρόταση των πιστωτών να θέτει ως στόχο για φέτος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%, γεγονός που προϋποθέτει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Στην ελληνική πρόταση αντίθετα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.
Παράλληλα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για διαφαινόμενο συμβιβασμό στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο θέμα της περικοπής των συντάξεων οι δανειστές είναι ανυποχώρητοι. Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, μία πηγή υποστηρίζει "κάτω απο 1% του ΑΕΠ για το 2015, μέχρι 3,5% ως το 2018".
Παράλληλα, οι πιστωτές συμφωνούν επίσης σε μια δεύτερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για αρκετούς μήνες. Αυτό, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει επείγουσα βοήθεια ρευστότητας απο την ΕΚΤ. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορταζ της Καθημερινής, θα παράσχει χρόνο για την επεξεργασία του τρίτου προγράμματος, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ύψους 30 δισ. και 50 δισ.ευρώ.
Η πρόταση των δανειστών θα παρουσιαστεί στην Αθήνα απόψε, πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Economist, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να πληρώσει τη δόση.
Επίσης, η συμφωνία έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και θα αποτελεί συμφωνία - "γέφυρα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr