Η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία εντός του επόμενου δεκαήμερου και όπως όλα δείχνουν ο Πρωθυπουργός, θα προσπαθήσει για ακόμα μια φορά μέσω των επαφών του με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, να υπερκεράσει τις όποιες διαφωνίες μέσω της πολιτικής συμφωνίας.
Ακροβατώντας μεταξύ διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και εσωκομματικών προβλημάτων, αλλά και χωρίς σαφή θέση για το αν θέλει ολοκληρωμένη συμφωνία, ή συμφωνία σε δύο φάσεις, όπως αποδείχτηκε από την παλινωδία των ανακοινώσεων για την ομιλία του στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστεί εκ νέου σε μια αναλυτική συζήτηση στη Σύνοδο και μια καλή δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις πάντως των Ευρωπαίων αξιωματούχων τον τελευταίο καιρό, ίσως τελικά να προκριθεί μια ενδιάμεση συμφωνία, ώστε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα και το καλοκαίρι η κυβέρνηση να μπει εκ νέου σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, για την επόμενη ημέρα.
Έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη έχει δείξει τις προθέσεις της και αντίθετα από ότι δηλώνει η κυβέρνηση, θεωρεί ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι, όταν κλείσει η παρούσα διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις όσον αφορά την Ελλάδα.
Επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa μεταδίδει ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα επόμενα δυο 24ωρα θα κρίνουν εάν συγκληθεί τελικά έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από τον χρόνο και την εξάντληση της ρευστότητας της χώρας, ωστόσο συμφωνία θέλουν και οι εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η φάση αυτή του ελληνικού ζητήματος που δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη.
Για να δοθεί ωστόσο ρευστότητα στην Ελλάδα πρέπει να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες μεγαλύτερη προσέγγιση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, όπου θα καταγραφεί πρόοδος και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι μια δήλωση καταγραφής της προόδου από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τρεις κατηγορίες, με τα τρόφιμα να υπάγονται στην χαμηλότερη εξ αυτών.
Τέλος, όσον αφορά στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι παραμένει σημείο αιχμής το θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr