Συνεχίζοντας τις παλινωδίες, όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει για τη συμφωνία, η κυβέρνηση στην ουσία αυτοδιορθώνεται με διαφορά μόλις μερικών ωρών.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Λίγο μετά τη λήξη της πεντάωρης συνεδρίασης του προεδρείου της ΚΟ, διέρρευσε ότι στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία σε δύο φάσεις.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ο κ. Τσίπρας, εξήγησε ότι η πρώτη φάση αφορά στην τρέχουσα διαπραγμάτευση , η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.
Η δεύτερη, θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα το Φθινόπωρο. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, και εκεί θα τεθούν επί τάπητος και τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Λίγες ώρες μετά η κυβέρνηση με non paper, ενημέρωνε ότι επιθυμεί ενιαία συμφωνία τονίζοντας ότι αυτό έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναιρώντας την προηγούμενη διαρροή.
Μάλιστα παραπέμπουν στην ομιλία του την Δευτέρα στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ στην οποία ο Πρωθυπουργός όντως τόνισε πως με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».
Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου αναφέρει στην άτυπη ενημέρωση ότι σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης.
«Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα», τονίζει χαρακτηριστικά η άτυπη ενημέρωση.
Για του λόγου το ασφαλές μάλιστα παραπέμπουν εκ νέου στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist, για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
- Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
- Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
Το έρωτημα πάντως παραμένει. Τελικά αν ισχύει και η μια και η άλλη άποψη, η χώρα με ποια απο τις δυο θέσεις πορευέται στη διαπραγμάτευση;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr