Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι η νέα συμφωνία μπορεί να κινείται εντός κόκκινων γραμμών σε ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Νίκου Παπά υπουργού επικρατείας στο Economist που τόνισε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, ωστόσο στην συμφωνία θα ενταχθούν και «πεδία διαφωνίας».
Κάποιοι, όμως, από το Αριστερό Ρεύμα σημειώνουν ότι εφόσον η νέα συμφωνία με τους δανειστές θυμίζει κάτι από μνημόνιο και συντηρεί τις παθογένειες του χτες, θα αντιδράσουν. Ήδη ο κ. Π. Λαπαβίτσας έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα και δε διστάζει και δημόσια να τοποθετηθεί υπέρ της ρήξης ακόμα και της φυγής από το ευρώ.
Πάντως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς η διαπραγματευτική ομάδα με την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» (μισθοί, συντάξεις, απολύσεις). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία έχει δεχτεί εισηγήσεις για να φέρει τη συμφωνία στη Bουλή κατ΄ ευθείαν καθιστώντας τους βουλευτές υπεύθυνους για την ψήφιση ή μη.
Μάλιστα σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει πως «η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας γιατί οι βουλευτές μας δεν θα έχουν λόγο να μην την υπερψηφίσουν».
Εργασιακά στο ράφι;
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ποντάρει σε δύο χαρτιά στον αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τις «αριστερές» συνιστώσες αλλά και την κοινή γνώμη που ανησυχεί ότι οι «κόκκινες γραμμές» και ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα τηρηθούν με ορίζοντα 4ετίας κόντρα στις αιτιάσεις των δανειστών.Το πρώτο έχει να κάνει με το ασφαλιστικό και το δεύτερο με το εργασιακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί τα θέματα αυτά να περάσουν για λύση σε δεύτερο χρόνο, κάτι που θέλει και ο πρόεδρος Ζ.Κ. Γιουνκέρ. Μάλιστα και το Ταμείο έχει αρχίσει να σκέφτεται ότι αλλαγές στην αγορά εργασίας τώρα, δεν είναι ενδεδειγμένες.
Ο οικονομικός ιστότοπος Poleconomix στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία επισημαίνει πως η απορρύθμιση των αγορών εργασίας μπορεί να έχει μηδενικές θετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την τεχνολογική σύγκλιση – και μόνο αρνητικές κοινωνικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα (IMF, World Economic Outlook: Uneven Growth – Short- and Long- Term Factors, April 2015, Chapter 3, Box 3.5, pp. 104-107).
«Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις» είναι η αναφορά στο Economist του Αλέξη Τσίπρα, που αποτυπώνει το κλίμα. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει – βοηθούσης της Μέρκελ - να δει τη ρήση αυτή να επιβεβαιώνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Κατά τα λοιπά οι 3 προϋποθέσεις για μια «έντιμη συμφωνία» με τους δανειστές, ετέθησαν από τον Πρωθυπουργό στο Economist.
- «Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φέτος και το 2016»,
- «Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους»
- «Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων».
Πυρετός συσκέψεων
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται διαρκείς συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να έχει ενεργοποιηθεί για να πείσει τους «συντρόφους», από την Ζωή Κωνσταντόπουλου μέχρι τον Κώστα Λαπαβίτσα και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μέχρι τον Ρούντι Ρινάλντι και τη... Ραχήλ Μακρή, για την ανάγκη στήριξης της «συμφωνίας».
Επίσης στελέχη κοντά στον πρόεδρο, οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αν. υπ. Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, θα αποτελέσουν τη βασική ομάδα διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ της συμφωνίας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr