Για πρώτη φορά υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει έξοδο στις αγορές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια έντιμη συμφωνία, ενώ υπογράμμισε απευθυνόμενος στους εσωκομματικούς αμφισβητίες ότι το προεκλογικό πρόγραμμα τηρείται.
Απέναντι στους δανειστές ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και γι' αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».
Όπως έκανε γνωστό υπάρχει κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων, θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, που ανακινούνται συνεχώς από ορισμένους. «Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
«Εμείς διαπραγματευόμαστε για μια έντιμη οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία» είπε και έδωσε το περίγραμμα:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κυρίως τα δυο πρώτα χρόνια, ώστε να σπάσει ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας
- Να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα εντείνουν την οικονομική ανισότητα
- Την αναγκαία αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της 5ετίας
- Ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες
«Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό» σημείωσε.
Για άλλη μια φορά εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, κατέκρινε το PSI αλλά και τους δανειστές. Σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσέφυγε σε εκλογές μια και δεν έφταναν τα λεφτά για μισθούς το Φλεβάρη, κάτι που η κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει, ενώ είπε ότι δεν ήταν ηθική – αλλά νόμιμη - η στάση των θεσμών στο ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας.
«Πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος» ανέφερε. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προηγούμενη «πολιτική ελίτ», είπε ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες δυνάμεις για να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα κακό πρόγραμμα αλλά η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής» υποστήριξε.
«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του: Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr