«Έχουμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου», δήλωσε αναφερθείς στις πιέσεις των δανειστών. Και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο».
«Αυτό είναι δεδομένο», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Εμ. Κόνσολα, τονίζοντας ότι «έχω δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να αυξηθεί ο ΦΠΑ». Μάλιστα μεταφέροντας το κλίμα των πιέσεων αυτών είπε ότι ανάγεται στην σφαίρα της ψυχιατρικής.
«Πάς στην Ουάσινγκτον και ενώ υπάρχουν τόσα μεγάλα θέματα σε πιέζουν για τον ΦΠΑ στα νησιά και τα φαρμακεία», είπε κάνοντας λόγο για «ιδεολογήματα» των δανειστών. Πάντως διαβεβαίωσε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος «δεν χάνουμε ευκαιρία για να επιχειρηματολογήσουμε στο θέμα αυτό». Όπως ανέφερε μάλιστα «ο κ. Τσίπρας ξόδεψε πολύ χρόνο για να εξηγήσει στην Μέρκελ τι σημαίνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».
Ωστόσο χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εμφανίζεται διπλασιασμός της τουριστικής κίνησης κατά την περσινή περίοδο σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εμφανίζεται μείωση στον ΦΠΑ.
Είπε επίσης ότι «δεν είναι κακό να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του ΦΠΑ αλλά αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών θα προβλεφθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου θα γίνεται επιστροφή του». «Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των νησιών και το κουβαλάμε όποιο και να είναι το φορολογικό καθεστώς που θα επιβληθεί για τη μετά Σεπτέμβριο εποχή», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να κλείσει πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση, αλλά εγώ δυσκολεύομαι να υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ». Όσον αφορά την επιβάρυνση που συζητείται για τις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα, σημείωσε ότι «δεν σκεφτήκαμε μια οριζόντια εφαρμογή», αλλά να αφορά ξενοδοχειακές μονάδες αρκετών αστέρων. «Δεν το αναγγέλλω ότι θα γίνει, αλλά η σκέψη μας ήταν προοδευτική κλίμακα και όχι για τους πιο ευάλωτους», είπε.
Παράλληλα μιλώντας στο 19ο στρoγγυλό τραπέζι του Economist σημείωσε ότι οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ οδηγούν στην ύφεση. «Όλη αυτή η διαδικασία, όλα αυτά που ανέφερα και θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα -αυξάνουμε το ΦΠΑ για να κλείσει αυτό το κενό- είναι υφεσιακά και ανατρέπουν την υπόθεση του 27% ανάπτυξης από σήμερα μέχρι το 2019 που είναι απαραίτητο για να συμπληρωθεί το παζλ. Δηλαδή είναι σαν ένα παζλ το οποίο δε βγαίνει. Με ρωτούν λοιπόν συχνά και απαντάω με αυτόν τον τρόπο, "γιατί δεν έχετε κλείσει τη διαπραγμάτευση"; Γιατί, και σας μιλάω ειλικρινά, ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα τέτοιο πακέτο, το οποίο από πλευράς αν θέλετε μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές. Αν τα νούμερα αυτά δε δένουν μεταξύ τους. Γιατί, αν βάλω την υπογραφή μου, θα είμαι άλλος ένας υπουργός Οικονομικών που υπογράφει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο γνωρίζει ότι δε βγαίνει όταν το ότι δε βγαίνει αποδεικνύεται μαθηματικά ότι δε βγαίνει» τόνισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr