Σε σχέση με την πληρωμή των δόσεων ο κ. Σακελλαρίδης πήρε αποστάσεις από τις φήμες περί μη πληρωμής του ΔΝΤ και τόνισε: «η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις προς εσωτερικό και εξωτερικό, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου», ενώ υπογράμμισε ότι θέση της είναι να μην εκβιάζει με μορφή τελεσιγράφων, αλλά να δει πως θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του δημοσίου.
«Δε βάζουμε σε συνάρτηση την πληρωμή με το σημερινό Eurogroup. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζει. Τα ζητήματα της ρευστότητας είναι αντικειμενικά. Η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις στα προβλήματα αυτά της ρευστότητας» είπε και σημείωσε ότι:
«Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο πλάνο κατάληξης. Δε συμφέρει κανένα η κωλυσιεργία. Η κατάληξη θα είναι για το καλό ολόκληρης της Ευρωζώνης. Η Ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει και ούτε έχει δεχτεί τελεσίγραφα. Αναμένουμε την πολιτική βούληση των εταίρων μας.»
Επίσης τόνισε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να κινείται το πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή. Δε φοβάται τη λαϊκή εντολή αλλά είναι σύμμαχός της», ενώ επανέλαβε το στόχο για σταδιακή άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας με αύξησης π.χ. του ορίου αγοράς εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες, την επιστροφή των χρημάτων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, της επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ που έφυγαν κατά λάθος.
Ο κ. Σακελλαρίδης επέμεινε ότι η κυβέρνηση δε ζητά νέο δάνειο αλλά την εξεύρεση τρόπων κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών.
Ίσως δημοψήφισμα
Γι άλλη μια φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. «Το δημοψήφισμα δεν είναι όπλο των δειλών. Σε καθιστά ως κάποιον που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς» είπε.
Αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει με τον Διοικητή της ΤτΕ, αφού δέχτηκε αιτιάσεις περί ανάπτυξης συζήτησης στη βάση υποκλοπής. σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει τέτοιου είδους έρευνα. Είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εάν ευσταθεί το δημοσίευμα. Εάν τίθεται ζήτημα υποκλοπής. Οι καταγγελίες δε γίνονται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Είμαστε εναντίον σε κάθε μορφή υποκλοπής. Η κυβέρνηση κλήθηκε να τοποθετηθεί σε κάτι σοβαρό» τόνισε.
Στο μάτι ο Στουρνάρας
Ωστόσο για άλλη μια φορά έστειλε μηνύματα στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου. «Θέση της κυβέρνησης ότι την ανεξαρτησία οφείλει να την υπερασπίζεται τη ΤτΕ. Είναι στο χέρι της να λάβει όλα αυτά τα μέτρα ώστε να καταστήσουν αυτά τα ζητήματα, εάν ισχύουν, να μην λαμβάνουν χώρα. Είναι ζήτημα να προασπίσει την αξιοπιστία της. Το ζητούμενο δεν είναι να μείνεις στους αριθμούς αλλά στο ζήτημα τον αν αυτό είναι χρηστό. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ο κ. Στουρνάρας. Εμείς είμαστε σε επικοινωνία, επιδιώκουμε μια σχέση που θα σέβεται την ανεξαρτησία, αλλά και που θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομία αλλά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σίγουρα αν έλειπαν τέτοιου είδους πρακτικές θα βοηθούσε» είπε.
Όχι στο διπλό νόμισμα
Αναφορικά με το δημοσίευμα του Handelsplatt σημείωσε ότι «βασίζεται μια συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους. Δε συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος.»
«Τα προβλήματα τα χρηματοδοτικά δεν τα έχουμε κρύψει. Το ζήτημα της χρηματοδότησης πρέπει να ειδωθεί σε ένα συνολικό πλαίσιο. Δεν πρέπει να έχει τα στοιχεία του παρελθόντος, που μας έφεραν εδώ. Όχι σε νέο μνημόνιο».
Απαντώντας σε ερώτηση του Reporter ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι εν όψει της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από τα όσα έχουν πει χρηματοπιστωτικοί οίκοι περί μη ύπαρξης χρηματοπιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων.
Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε να διαφανεί το συνολικό σχέδιο, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχουν ελαφρύνσεις.
Η συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής επανέλαβε.
Όχι στο Ρούβλι
Δεν υπάρχει μια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει καταφυγή σε χρηματοδότηση από το ταμείο των BRICS, πρόσθεσε επίσης ο κ. Σακελλαρίδης σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική).
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αιτιάσεις από την πλευρά της Ελλάδας σε σχέση με τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ε.Ε. τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Στον απόηχο της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου για θέματα ενέργειας την περιοχή τόνισε ότι: «Δεν αποτελεί μήνυμα την Ουάσινγκτον η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Δεν εντάσσεται σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Σε σχέση με τον αγωγό κάνει κινήσεις για να αποτελέσει ένα κόμβο στην περιοχή. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ. Προφανώς και οι επαφές με τη Ρωσία συνεχίζονται. Θα επιλέξει το τι είναι το συμφέρον για την Ελληνική οικονομία».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr