Οι αναφορές στο «βασικό μέτοχο» του Κώστα Καραμανλή αλλά και στην ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου από την προεδρία της κυβέρνησης, χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών, δείχνoyn τις συμπάθειες και τις συμπλεύσεις του Πρωθυπουργού σε μια δύσκολη για αυτόν περίοδο. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται θεσμικός ώστε να «διασκεδάσει» τις αιτιάσεις για «αριστερή ιδεοληψία» - κάτι που και ο Στ. Θεοδωράκης είπε – με υπενθύμιση του σχετικά με τον τρόπο που η χώρα μπήκε στην ΕΟΚ και στην ΟΝΕ.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να καρφώσει και ορισμένους. Κατηγόρησε τον X. Θεοχάρη ότι έπαιρνε emails από τους δανειστές για να διορίσει εφοριακούς. Εμμέσως αναφέρθηκε στην υπόθεση της Αναστασίας Σακελλαρίου (ζητήθηκε η παραίτησή της από το ΤΧΣ) σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε μόνο όταν υπήρξε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (χωρίς να τον λέει με το όνομά του) θα κριθεί από το αποτέλεσμα στέλνοντας μηνύματα στο Μέγαρο της Πανεπιστημίου. «Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να τηρούν την εθνική γραμμή. Όσοι στέκονται το ύψος των περιστάσεων δεν έχουν να φοβηθούν. Ο διοικητής θα κριθεί από την ορθή κι ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος» είπε στέλνοντας μήνυμα και σε όσους «ζητούν το κεφάλι του κ. Στουρνάρα επί πινάκι», αλλά και στον ίδιο τον διοικητή .
Έκκληση για πολιτική λύση & μηνύματα κάλπης
Ο κ. Τσίπρας έκανε για άλλη μια φορά λόγο για την ανάγκη πολιτικής λύσης στο θέμα της διαπραγμάτευσης αφήνοντας ανοικτό σε περίπτωση αδιεξόδου το θέμα καταφυγής στο λαό.
«Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι έχει να κάνει για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία» είπε και τόνισε ότι:
Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για να επιτευχεί συμφωνία. Μόνο πολιτική βούληση. Όπως το 1980 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ με αντίθετη την Κομισιόν τότε. Όπως το 2001 με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη με πολιτική απόφαση τότε μπήκαμε στην ΟΝΕ χωρίς τα κριτήρια του Μάάτριχτ.
Το θέμα δεν είναι η Ευρώπη είναι να ανεχτεί μιαν αριστερή κυβέρνηση αλλά να ανεχτεί τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Να προστατέψουμε τη δημοκρατία στο δικό μας σπίτι. Ο αδικημένος και πληγωμένος, διαφορετικά, θα είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη δε μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο έγκλημα. Κανείς δε θα βάλει σιγαστήρα σε αυτό» τόνισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του και ρίχνοντας τις ευθύνες της κρίσης σε όσους «πλούτιζαν στις πλάτες του Ελληνικού λαού».
Τσίπρας: Θα κοπεί η κόκκινη κλωστή μεταξύ ΜΜΕ- Τραπεζών- Κυβέρνησης
Τις προθέσεις του να σταματήσει την «αμαρτωλή» σχέση μεταξυ των ΜΜΕ και του κράτους αποκάλυψε μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι αδιανόητο να συνδέεται η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των καναλιών με τον έλεγχο του περιεχόμένου» είπε και συμπλήρωσε: «Αν δεν είναι το πλαίσιο των ΜΜΕ διαφανές και ξεκάθαρο τότε εκεί μπορεί να δημιουργηθεί μια omerta, εκεί είναι ο ορισμός της διαπλοκής, προκειμένου να διασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση.
«Υπάρχει το τρίγωνο αμαρτίας. Δανειοδοτούσαν ΜΜΕ κι όχι επιχειρήσεις, στήριζαν κυβέρνηση και δεν ασκούνταν έλεγχος στις τράπεζες που έδιναν» σημείωσε, ενώ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο νόμο για το βασικό μέτοχο.
«Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής και συναλλαγής. Θα κόψουμε την κόκκινη κλωστή που συνδέει ΜΜΕ, Τράπεζες Κυβέρνηση» υπογράμμισε και είπε: «Αν μια επιχείρηση ΜΜΕ είναι υγιής, έχει πληρώσει άδειες είναι εν τάξει με τις τράπεζες τότε δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται. Η χώρα μας η πιο καθυστερημένη στο χώρο της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Το είχαν θέσει και οι δανειστές το 2010. Όμως ήταν η αρχική τους θέση. Υπαναχώρησαν. Ήταν εξαιρετικά ευέλικτοι στο θέμα. Δεν έκαναν ότι και στις συντάξεις. Ήταν προτιμότερο να κοπούν οι συντάξεις παρά να σπάσει ο δεσμός με ΜΜΕ. Εμάς μας στηρίζει ο λαός κι όχι αυτοί.»
Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Το χειρότερο ήταν η μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό τοπίο. Ήταν μια μπίζνα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Τζάμπα πέρασαν στην ψηφιακή εποχή κι έκαναν και μια εταιρία να το διαχειρίζεται. Γι΄ αυτό έκλεισε αιφνιδιαστικά η ΕΡΤ, που θα μπορούσε να στήσει μια άλλη εταιρία όπως σε κάθε ανοικτή αγορά».
«Για μας είναι τεράστιο στοίχημα η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Θα πρέπει να καταβληθεί το τέλος που πρέπει από τις εταιρίες. Καμία επίφαση νομιμότητας και λογιστικά τρικ δε θα γίνουν δεκτά. Όποιος βάζει ομπρέλες σε δημόσια παραλία και δεν πληρώνει δε θα γινόταν τεράστιο θέμα. Η αντίστοιχη κατάληψη δημόσιων συχνοτήτων δεν έχει γίνει αντίστοιχο θέμα στα δελτία των 8» διερωτήθηκε.
Επίσης σημείωσε ότι έχει ζητήσει όσοι δεν έχουν πληρώσει από τους φοροφυγάδες να το κάνουν.
Σε σχέση με τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να τηρούν την εθνική γραμμή. Όσοι στέκονται το ύψος των περιστάσεων δεν έχουν να φοβηθούν. Θα κριθεί από την ορθή κι ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».
Τσίπρας σε Θεοδωράκη: Σας καλώ στις κόκκινες γραμμές που χτίζουμε
Τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού κι απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε για την ανάγκη σεβασμού των ελεύθερων συλλογικών διαπργματεύσεων αλλά και της προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.
Μάλιστα έστειλε μήνυμα στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο αίτημα για Συμβούλιο Πολτικών Αρχηγών λέγοντας στον κ. Θεοδωράκη να μην διολισθαίνει στο χτες. Τέλος, τόνισε ότι κρατά ενήμερους τους αρχηγούς ενώ ζήτησε τη στηριξή του στη διαπραγμάτευση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr