Ο κ. Στρατούλης, στέλεχος της «αριστερής τάσης» του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι δεν μπορούν να αντέξουν για πολύν καιρό ακόμα, τα οχυρά των πρόωρων συντάξεων, αλλά ούτε και των λιγοστών, κατά τον ίδιο, επικουρικών που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης δε χάνει ευκαιρία να διαβεβαιώνει ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά δε μπορούν να γίνουν δεκτές, αλλά, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ύψους 15%.
Αυτά την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για μια αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας στις τουριστικές περιοχές από το 6,5% στο 13%...
Είναι προφανές, ότι καύσιμα, ποτά, θέατρα, ξενοδοχεία, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εστίαση, εισιτήρια, φάρμακα, ένδυση, τηλεφωνία, τσιγάρα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά είδη και παροχή υπηρεσιών, θα πάρουν την πάνω βόλτα. Σε χαμηλό συντελεστή θα παραμείνουν τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.
Όμως η διαρροή για το ΦΠΑ και τις επικουρικές συντάξεις το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου, ώστε υποχρέωσαν το υπουργείο Οικονομικών να ανασκευάσει υποστηρίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν.
Ενόψει της τουριστικής αιχμής στη νησιωτική Ελλάδα, οι επιχειρηματίες αναμένουν με ενδιαφέρον τις κυβερνητικές αποφάσεις, ως προς τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη λύση της επιβολής φόρου έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα και παράλληλα, 3% φόρο επί του τζίρου σε νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια, καθώς και 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού και γκαλερί που πουλάνε έργα τέχνης. Όλα αυτά με τη βεβαιότητα, ότι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές κάρτες.
Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στη Βουλή, οι δανειστές, με πρώτην την ΕΚΤ, πιέζουν για την άμβλυνση των περιορισμών αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ ο ΕΝΦΙΑ, όσο κι αν χαρακτηρίζεται «άδικος φόρος» μάλλον παρατείνεται μπροστά στο οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα.
Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την υποχώρηση των δανειστών στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Αθήνα, προωθεί σειρά ιδιωτικοποιήσεων, αλλάζοντας όμως τους όρους των αγοραπωλησιών.
Συγκεκριμένα ολοκληρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, με την κυβέρνηση να μην προσφέρει το 67%, όπως προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, αλλά το 51%.
Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν και στον διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, καθώς, όπως ακούγεται δεν θα πωληθεί το 67% στην Socar, αλλά το 49%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr