Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της την Παρασκευή, γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκαν συνολικά 19 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που παράγονται από γνωστές εταιρείες του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κολοσσών Monsanto και DuPont και των γερμανικών εταιρειών Bayer και BASF.
Στα προϊόντα αυτά, περιλαμβάνονται ποικιλίες αραβοσίτου, σόγιας, ελαιοκράμβης, βαμβακιού και γαριφάλων, ενώ σε αυτά δόθηκαν άδειες δέκα ετών.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «όλοι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) που εγκρίθηκαν σήμερα έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά της ΕΕ».
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι και με βάση απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο, επαφίεται στα κράτη-μέλη η αρμοδιότητα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια τέτοια απόφαση», διαβεβαιώνει ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στο reporter.gr.
«Δεδομένου ότι το πλεονέκτημα των αγροτικών μας προϊόντων που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ποιοτική τους υπόσταση, και η οποία φυσικά δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με τα μεταλλαγμένα, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε», προσθέτει.
Η ΕΕ... ανοίγει την πόρτα στα γενετικά τροποποιημένα
Οι 19 αυτοί γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν θα προστεθούν στους υπόλοιπους 58 που είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο των εγκεκριμμένων Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που επιτρέπονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανάμεσά τους βρίσκονται 7 ποικιλίες βαμβακιού, 28 ποικιλίες καλαμποκιού, 3 ποικιλίες ελαιοκράμβης, 7 ποικιλίες σόγιας, 1 ποικιλία ζαχαρότευτλου και 2 είδη μικροοργανισμών.
Η αγορά των γενετικά τροποποιημένων αυτών σπόρων ελέγχεται παγκοσμίως από έναν πολύ μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιρειών που κατέχουν σχεδόν το μονοπώλιο.
Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ το 2014 η πολυεθνική εταιρεία αγροτεχνολογίας Monsanto κατείχε το 63% των αδειών κυκλοφορίας -και των υπό έγκριση για κυκλοφορία- γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία σπόρων DuPont Pioneer κατείχε το 13%.
Στην Ευρώπη η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι πολύ περιορισμένη, αλλά η πόρτα για την εισαγωγή τους άνοιξε λίγο περισσότερο με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή.
«Η Κομισιόν τώρα πετάει το μπαλάκι στις εθνικές νομοθεσίες, οι οποίες είναι πιο ελαστικές», σχολιάζει ο Φίλιππος Γκανούλης, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, μιλώντας στο reporter.gr.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανούλη, ο ισχυρισμός της Κομισιόν ότι οι γενετικά τροποποιημένοι αυτοί οργανισμοί αυτοί είναι ασφαλείς είναι αβάσιμος, διότι αυτό αποδεικνύεται από μελέτες που έχουν διενεργήσει οι ίδιες οι εταιρείες που τους παράγουν και δεν ελέγχονται από τρίτους.
«Η ΕΕ δεν έχει εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα τρόφιμα στη δημόσια υγεία και στην καλλιέργεια άλλων τροφίμων. Η απόφαση αυτή δεν έχει σκοπό να φέρει πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις τους πολίτες, αλλά πιο κοντά την ΕΕ σε αυτούς τους κολοσσούς. Πρόκειται για μια απόφαση αντιδημοκρατική, πέρα από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία», σχολιάζει ο ίδιος.
«Ο στόχος είναι να ικανοποιηθούν αυτές οι εταιρείες, κάτι που σίγουρα συνδέεται και με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)», προσθέτει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr