Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος για συμφωνία συνεχίζει να μετρά αντίστροφα, με την Ελλάδα, παρά τις προσωρινές ταμειακές ανάσες, να παραμένει με την πλάτη στον τοίχο, και τους θεσμούς να πιέζουν με αιχμή το ζήτημα της ρευστότητας, για να εξασφαλίσουν τους όρους που θέλουν.
Εν μέσω σεναρίων για grexit που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τις δυο πλευρές να έχουν περιχαρακωθεί πίσω από τις «κόκκινες», γραμμές τους, ευελπιστώντας να περάσουν τα δικά τους θέλω.
Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ζητώντας ταυτόχρονα την εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, ενόψει του Εurogroup της 24ης Απριλίου.
Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς συνεχίζονται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να ενταθούν οι εργασίες ως τις 24 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση.
Τσίπρας: Τέσσερα σημεία διαφωνίας
Παρά τις υφιστάμενες διαφωνίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πως υπάρχουν τέσσερα σημεία διαφωνίας με τους πιστωτές- τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, η αύξηση του ΦΠΑ και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι διαφωνίες αυτές είναι καθαρά πολιτικές και δεν οφείλονται σε κάποια αδυναμία σε τεχνικό επίπεδο.
Εξάλλου, όπως είπε, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές σε ό,τι αφορά θέματα όπως η καταπολέμηση της διαφθροράς και η είσπραξη φόρων.
Μοσκοβισί: Απαγορεύω στην Κομισιόν να εξετάσει ένα Plan B για την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδια εκτάκτου ανάγκης από θεσμούς και χώρες για το ενδεχόμενο Grexit έδωσε με δηλώσεις του ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Επίτροπος ήταν κατηγορηματικός : «Απαγορεύω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει ένα Plan B για την Ελλάδα», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα όμως στην Αθήνα, ότι «θα πρέπει να σεβαστεί τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη ευρωζώνη».
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για σταδιακή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».
Τζακ Λιου: Απρόβλεπτοι οι κίνδυνοι από ένα Grexit
Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Βαρουφάκη, στην Ουάσιγκτον
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, απεύθυνε κάλεσμα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους πιστωτές της να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ενώ σχολίασε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση και «κακουχία» στη χώρα, καθώς και ότι οι κίνδυνοι από μια τέτοια εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης είναι πολύ μικρότερος σήμερα σε σχέση με το 2012.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Λιου επεσήμανε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει η «τεχνική δουλειά» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την κρίση και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να ηγηθεί της προσπάθειας για την κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Ωστόσο, επεσήμανε επίσης ότι και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί στη συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr