Είναι προφανές, ότι το Μαξίμου επιθυμεί να παρουσιάσει ένα πλαίσιο μέτρων με φιλολαϊκό πρόσημο προκειμένου να χαλαρώσει ο βρόχος της χρηματοδοτικής ασφυξίας και να ανασάνει και η κοινωνία, δίνοντας ένα προοδευτικό δείγμα γραφής στο μεσοδιάστημα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και τη νέα συμφωνία που επιδιώκει να υπογράψει.
Μεταρρυθμίσεις, αλλά ποιες;
Ωστόσο έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο γρίφο, καθώς αφενός πρέπει να εμφανίσει μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές ιδιαίτερα σε κρίσιμα θέματα, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ, και οι ιδιωτικοποιήσεις και αφετέρου δεν θα απογοητεύσουν τους πολίτες.
Η προσδοκία του κ. Τσίπρα, είναι, στο πλαίσιο της εκεχειρίας που επήλθε μετά τη συνάντηση του Βερολίνου, οι εταίροι να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή κάποια νομοσχέδια που θα την ενισχύσουν πολιτικά, επιτρέποντας να υποστηρίξει ότι παραμένει σχετικά συνεπής σε συνάφεια με τις προγραμματικές της διακηρύξεις.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον «Βήμα FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξήγησε πως αφετηρία των επεξεργασιών του οικονομικού επιτελείου, είναι η θέση ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα που θα επιδεινώσουν τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Ασφαλιστικό-Φορολογικό- Επενδύσεις- Δικαιοσύνη
«Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό δεν συζητάμε αυξήσεις ορίων ηλικίας μέχρι τα 67. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, σε ζητήματα φορολογικής διοίκησης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων» είπε χαρακτηριστικά.
Και στο ίδιο μήκος πρόσθεσε: «επίσης, ζητήματα, που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, που έχουν να κάνουν με ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό – επενδυτικό κλίμα, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν με την τήρηση της λαϊκής εντολής και της δέσμευσης, την οποία έχουμε λάβει στις 25 του Γενάρη, με ένα τρόπο ώστε, να υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και για την Ελλάδα, αλλά και για τους πιστωτές μας».
Αναφορικά με το ΦΠΑ πήρε και πάλι διακριτές αποστάσεις από τις απόψεις της αν. υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, σημειώνοντας αόριστα ότι «δεν είναι στους σκοπούς της ελληνικής κυβέρνησης να μιλήσει για άλλες κλίμακες στον συντελεστή ΦΠΑ».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων:
«Σε διαδικασίες ξεπουλήματος, δεν πρόκειται να μπούμε. Διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, μπορούμε να τις δούμε όταν υπάρχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο και μπορούν να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις, ώστε τέτοιου τύπου συμπράξεις και τέτοιου τύπου αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, να γίνουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι υπέρ κάποιων «αετονύχηδων».
Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, ανέφερε:
«Σε ότι αφορά στα δίκτυα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, θα κάνουμε ακριβώς αυτό που συμβαίνει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, θα μείνουν δηλαδή, υπό δημόσιο έλεγχο».
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr