Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου, ο κ. Κοστέλο με επιστολή του προς την κυβέρνηση προσπαθεί να «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς το θεωρεί «ασυνεπές» ως προς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αφού προωθείται «μονομερώς» και «με έναν πρόχειρο τρόπο».
Ο Κοστέλο, σύμφωνα πάντα με τον Πολ Μέισον, υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και για τη συνέπεια ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, η επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση". Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα.
»Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.
»Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Δεν τα αποσύρουμε λέει η κυβέρνηση
Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, καθώς την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, παρενέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις δεν θα αποσυρθούν.
«Συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Στο ίδιο κλίμα και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται».
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές, απέρριψαν τις αιτιάσεις του κ. Κοστέλο τονίζοντας: «Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».
Οι ίδιοι κύκλοι κάλεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή την Τετάρτη και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς.
«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;», συμπλήρωσαν καταλήγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr