Υπενθυμίζεται ότι τις προθέσεις του αυτές έκανε γνωστές ήδη από χτες ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης να επανασυσταθεί η Διακομματική Επιτροπή διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας.
«Η νομοθεσία προβλέπει ότι για να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η άδεια πρέπει να δοθεί κι είμαι έτοιμος να τη δώσω», επανέλαβε σήμερα και τόνισε ότι οι προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηρά είτε με κάποιο σκεπτικό, με το οποίο -όπως είπε- ο ίδιος δεν συμφωνεί, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση, σε συνέχεια της εκτέλεσης. «Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα αυτό της αποζημίωσης», είπε.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».
Σημειώνεται ότι, μετά από πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια, η Βουλή ενέκρινε χθες ομόφωνα την πρόταση της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr