Ο αποκλεισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσαν, τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο πρόεδρος της Κομισιον Γιουνκέρ, ο οποίος δεν ως αντικαταστάτη του, στην Κομισιόν αριστερό Επίτροπο για να μην χαλάσουν οι εσωτερικές ισορροπίες, στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά παρά τα ονόματα ου ακούγονται..
Από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα περισσότερα στελέχη, προτρέπουν τον Πρωθυπουργό, ο υποψήφιος να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο, της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, ειδικά μετά και την αριστερή στροφή που καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές.
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκαν με δηλώσεις τους στον Τύπο.
«Η καλύτερη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι εκείνη που εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού και τη στροφή του -με την ψήφο του- προς την Αριστερή κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ συμβάλλοντας στο διάλογο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Πετράκος, μίλησε για έναν υποψήφιο θα να ενώνει τον ελληνικό λαό με τη σοβαρότητά του, την σεμνότητά του και τη συνεπή στάση του, απέναντι σε πολιτικές οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
«Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο όχι με τα παλαιά χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, αλλά κάποιος που να έχει μια αντιστοιχία με αυτό που συνέβη στις 25 Ιανουαρίου, χωρίς αυτό να το περιορίζω στα σχήματα Κεντροδεξιά- Κεντροαριστερά. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που να υπερβαίνει αυτά τα σχήματα, να συμβολίζει την εθνική ενότητα, πρόσωπο διεθνούς κύρους και να έρχεται σε αντιστοιχία με τον ελληνικό λαό...», τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και επίσης μέλος της ΠΓ, Στάθης Λεωτσάκος.
Πρόσωπο από την Αριστερά και ο ευρωβουλευτής και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Μανώλης Γλέζος. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» ο κ. Γλέζος σημείωσε: «Έμενα με ενδιαφέρει ο θεσμός» τόνισε, για να προσθέσει πως «πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι, όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη ΝΔ και όταν η ΝΔ ο Πρόεδρος να είναι από το ΠΑΣΟΚ», αλλά κυρίως «πρέπει να ολοκληρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού, που θέλει να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια- και ολοκλήρωσή της θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά».
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δύο κομμάτων, με τον εταίρο να προέρχεται από την κεντροδεξία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πάνος Καμμένος , ανοίγει τη βεντάλια των υποψηφίων και παραμένει αμετακίνητος από την προεκλογική του θέση ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε δε τη σταθερότητα των θέσεων του ίδιου και του κόμματός του για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα πρέπει να προέρχεται ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια.
«Μην βιάζεστε την Τρίτη συνεδριάζει η ΚΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για να αποφασίσει για υποψήφιο πρόεδρο Δημοκρατίας. Ότι είπαμε προεκλογικά ισχύει» ήταν η ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφορικά με το πρόσωπο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αργά το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με την Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν στην Κωνσταντινούπολη και την ενημέρωσε για την πρόταση που κατέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να είναι αυτή υποψήφια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Ωστόσο η πρότασή του προσκρούει στα αριστερά της κυβέρνησης… που δεν θέλει ο υποψήφιος να έχει παρελθόν μνημονιακό ή να προέρχεται από την δεξιά παράταξη.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήταν έκπληξη αν ο υποψήφιος, είναι μια μετριοπαθή προσωπικότητα, από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όπως ο πρώην υπουργός και με ιδιαίτερα καλή φήμη, των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Μανώλης Δρετάκης και η καταξιωμένη- με πλούσιες περγαμηνές αγώνων για τη Δημοκρατία- συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.
Εναλλακτικά, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας, σημειώνουν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση σε υποψηφιότητες, όπως αυτή του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη που ζει στη Γαλλία, Κώστα Γαβρά.
Πότε θα γίνει η ψηφοφορία
Η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:30.
Στην πρώτη, μετά τις εκλογές, ψηφοφορία, για να εκλεγεί Πρόεδρος χρειάζεται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (και όχι μετά από πέντε ημέρες) και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους).
Aν πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αυτή την φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr