Το επισήμανε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου, αλλά αποτελεί κοινό τόπο και μεταξύ των συνεργατών του οι οποίοι σημειώνουν πως η διπλωματική κινητικότητα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο απέδωσε καρπούς και διαμόρφωσε ευνοϊκές διαθέσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Προς επίρρωση επικαλούνται το γεγονός ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, προσθέτουν, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές στέκονται εμφατικά στο γεγονός ότι ορισμένες πλευρές προειδοποιούσαν δραματικά πως τυχόν άρνηση της κυβέρνησης στην παράταση του Μνημονίου αλλά και στην υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος θα προκαλούσε τις δυνάμεις της φύσης εναντίον της χώρας.
Τουναντίον, όπως επιμένουν, η άρνηση αυτή αποδείχθηκε επιτυχής αφού ο ίδιος ο Ντάϊσελμπλουμ έστερξε μετά από άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για την μετάβαση από το Μνημόνιο σε νέο Πρόγραμμα, ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις, αλλά, καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης και διαπιστώνουν τις αποκλίσεις.
Εξηγούν μάλιστα ότι τη Δευτέρα, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν με ευκρινώς διατυπωμένα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης.
Το ζητούμενο πάντως από πλευράς Βρυξελλών, είναι να διαπιστωθεί αν οι ελληνικές προτάσεις είναι δημοσιονομικά ισοδύναμες με τα μέτρα που ζητά να καταργηθούν, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι η τρόϊκα ως μοντέλο εποπτείας, έχει τελειώσει και θα δώσει τη θέση του σε θεσμικές επαφές, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως εξασφαλίζει την επίνευση των εταίρων σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Η κυβέρνηση, όπως αφήνουν να εννοηθεί, βρίσκεται επίσης πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά αλλά και να γίνει αποδεκτή η θέση της για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% από 3% το 2015 που θα επιτρέψει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική και να πάρει μπρος η Οικονομία.
Συζητήσιμη εξάλλου κατά τους ίδιους, είναι και η θέση της Αθήνας να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, αλλά, να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών, όπως λόγου χάρη με την διοχέτευση πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.
Όπως διαφαίνεται σημεία τριβής, εξακολουθούν να παραμένουν μεταξύ άλλων οι αλλαγές στην Υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το συνταξιοδοτικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να αποφευχθούν επικίνδυνες υποσημειώσεις και να περιφρουρηθεί η μέχρι σήμερα πορεία, καθώς όπως λένε η νέα κυβέρνηση επέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσα δεν κατάφεραν μαζί οι τρεις προηγούμενες σε 5 χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr