Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.
Πολλοί ηγέτες εμφανίστηκαν αρνητικοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ισπανό πρωθυπουργός κ. Ραχόι, ο οποίος διέκοψε τον Αλέξη Τσίπρα όσο μιλούσε εκφράζοντας με άκομψο τρόπο την αντίθεση του στις ελληνικές αιτήσεις. «Εμείς δηλαδή τι είμαστε ;» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν αργά και σταθερά και μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, Ελλάδα και Ευρώπη φαίνεται να μπαίνουν σε ένα δρόμο συμβιβασμού με συγκερασμό απόψεων και θέσεων, ώστε να επέλθει μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος και θα δώσει τον χρόνο για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
Η αλλαγή κλίματος, φάνηκε από νωρίς, και μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερουν Ντάισεμπλουμ, να ξεκινήσουν άμεσα τεχνικές συζητήσεις, προκειμένου να οικοδομηθεί η βάση για την επίτευξη συμφωνίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις ειδικών επί των ελληνικών θεμάτων από τρεις οργανισμούς (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) που αποτελούσαν την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τρόπος για να υπάρξει μια πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο φραστικό σκέλος μπορεί να διεξαχθεί ένα ακόμα Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.
«Η Ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία που είχαμε, μια δήλωση που αποτελεί ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, είναι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα και όπως είπε η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις υπερασπίζεται, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.
Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος, δημόσια διοίκηση, για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των τελευταίων χρόνων γιατί δεν υπήρχε βούληση να αντιμετωπιστούν, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως είπε, εξήγησε στους εταίρους ότι η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση «που έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε και που δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο».
Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε.
Παράλληλα όπως τόνισε το μνημόνιο και η τρόικα δεν υπάρχουν πια και διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους την Κομισιόν, την ΕΚΤ και φυσικά με το ΔΝΤ, όπως είπε.
«Εμείς συζητάμε για τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα πρόγραμμα γέφυρα ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» είπε και σημείωσε πως θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρχει και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Τέλος δήλωσε ότι κατά τη Σύνοδο, δεν αισθάνθηκε μόνος και ότι ενάντια στα σενάρια που κυκλοφορούσαν περί απομόνωσης της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο και μας στήριξαν.
«Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει υπόσταση, διαμορφώνει συμμαχίες και είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Όπως όλα δείχνουν η ελληνική κυβέρνηση από τη σύγκρουση στο Eurogroup της Τετάρτης, έχει περάσει σε μια διαβούλευση για να περάσει από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr