Όλες οι πτέρυγες σημείωσαν την φράση του, ότι «αυτό που θα κριθεί στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι το αν η Ευρώπη θα κρατήσει τη συνοχή της και θα πάει μπροστά αλλάζοντας ή θα οδηγηθεί σε γενικευμένη αποσταθεροποίηση».
«ΔΕ ζητάμε νέα δάνεια»
Ήταν όπως σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους ένα εύληπτο μήνυμα «συστημικού κινδύνου» προς τα ισχυρά κοινοτικά κέντρα, ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, καθώς η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται διερευνητικού χαρακτήρα και σκοπό έχει, όπως έλεγαν «να γίνουν τα πρώτα αναγνωριστικά τζαρτζαρίσματα».
Όμως αυτό που επί της ουσίας διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ήταν ότι η χώρα, δίχως να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση, διεκδικεί μια αμιγώς πολιτική και όχι τεχνική λύση, για τους όρους αποπληρωμής του χρέους, που θα αποτρέψει την διηνεκή ανακύκλωση των δανείων και ταυτόχρονα, δε θα συνοδεύεται από νέα «τιμωρητικά μέτρα λιτότητας», απελευθερώνοντας τις προοπτικές της ανάπτυξης. Η αντίθετη πορεία, είπε επισείοντας έναν πιθανό κίνδυνο θα είναι η χρεοκοπία που θα πλήξει τους φορολογούμενους όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση»
Διαβεβαιώνοντας όσο περισσότερο ευκρινώς μπορούσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί με πολιτική λύση μια καλύτερη Συμφωνία με απόλυτο σεβασμό στους θεσπισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην σκληρή διαπραγματευτική στάση- πράγμα απολύτως φυσικό σύμφωνα με τους βουλευτές του, αλλά και στελεχών άλλων κομμάτων, τα οποία παρατηρούσαν πως δεν μπορεί εκ των προτέρων να αχθεί σε μια πιο κατευναστική γραμμή.
«Η τυχοδιωκτική επιλογή του ρίσκου με βάση την αρχή της τιμωρίας θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρώπης που ξέρουμε» προειδοποίησε για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει στο ίδιο ύφος «με ρώτησαν στην Αυστρία, αν η Ελλάδα προαλείφεται να παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας. Πιστεύει κανείς ότι μια ρήξη με την Ευρώπη θα απελευθερώσει ούριο άνεμο; Ποιος δικαιούται να παίζει με τη φωτιά, ξέροντας ότι θα θερίσει θύελλες; Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των Μνημονίων. Αν ήταν να συνεχίζαμε την ίδια πολιτική τότε δεν έχει νόημα η Δημοκρατία και οι εκλογές».
Στο μοτίβο των προειδοποιήσεων ο πρωθυπουργός, σήμανε καμπανάκι πολιτικού κινδύνου, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να ξαναφέρει στην εξουσία τη ΝΔ. «Μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει εδώ και στην Ευρώπη κι αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να το επιτρέψουμε» είπε σε ευνόητους τόνους.
Την ίδια στιγμή, δηλώνοντας ότι σέβεται το ειδικό οικονομικό βάρος της Γερμανίας πρόσθεσε: «όποιοι ποντάρουν στη δύναμη και τη σύγκρουση θα καταλάβουν το λάθος τους. Δεν μπορούν να τραυματίσουν έναν ήδη πληγωμένο λαό, αλλά, μόνο τον εαυτό τους».
«Τι Ζητάμε»
«Ανοίγοντας» λελογισμένα το παιχνίδι του ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα, ζητά:
1. Χώρο και χρόνο μέσω μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας που θα επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας μέχρι να φτάσουμε σε μια νέα Συμφωνία που δεν θα περιέχει όρους λιτότητας- «για μας- είπε- αυτό είναι κόκκινη γραμμή».
2. συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως την επιστροφή του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών, την παροχή κεφαλαίων από το ΤΧΣ τα οποία «ήδη έχουμε δανειστεί», προκειμένου να ενισχυθούν οι εγχώριες τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και ένα αναβαθμισμένο όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Στο σημείο αυτό, έριξε τη μπάλα στο γήπεδο των εταίρων και κυρίως της Γερμανίας ερωτώντας «η άλλη πλευρά, ποια ακριβώς εναλλακτική λύση προτείνει; Να συνεχίσουμε τον δρόμο της λιτότητας, σαν να μην έγιναν στον τόπο εκλογές; Και να παίρνουμε κι άλλα δάνεια, έχοντας νέες αξιολογήσεις από την τρόϊκα και νέα μέτρα;».
Βαρειές καταγγελίες
Έχοντας διαδεχθεί στο βήμα τον προκάτοχό του, ο οποίος, κατά γενική ομολογία κινήθηκε στην κλίμακα της κινδυνολογίας, επαναφέροντας στη συζήτηση το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, συμμετέχοντας στην προσπάθεια «να βρεθεί πρόωρα η κυβέρνηση στα σχοινιά», προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση – «υπάρχει και θα τη δείτε σύντομα» τόνισε- και απογειώνοντας την αντιπαράθεση σχολίασε επικριτικά «εντάξατε το μέλλον της χώρας στον προεκλογικό σας αγώνα».
Αναφερθείς στη λογική της «βραχείας παρένθεσης» που διέπει τον ηγετικό κύκλο της ΝΔ, κατήγγειλε τον κ. Σαμαρά και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «ακολουθώντας μια μοχθηρή και συνειδητή επιλογή σχεδίασαν τον εκβιασμό της Ελλάδας. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια μόνο και μόνο για να μη σας καταπιεί η ιστορία. Αλλά, καταλάβετέ το, αυτό έχει ήδη συμβεί. Η μόνη παρένθεση είστε εσείς».
Τα πρώτα νομοσχέδια
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα ότι είναι ήδη έτοιμα και θα κατατεθούν αμέσως μόλις συγκροτηθούν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές τα πρώτα δύο νομοσχέδια που αφορούν:
α) στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
β) στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Θα ακολουθήσουν, πρόσθεσε τα επόμενα με προτεραιότητα σε: «σαρωτικές αλλαγές» στη δομή του κράτους, αντιμετώπιση της ανεργίας, εργασιακά, αναβάθμιση των θεσμών, αναδιανομή του πλούτου και μέριμνα για τους συνταξιούχους.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr