Η κ. Κωνσταντοπούλου αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής με 235 ψήφους. Ειδικότερα και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας 235 βουλευτές ψήφισαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, 61 βουλευτές ψήφισαν λευκό ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται κλινήρης λόγω δηλητηρίασης, και ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο εκτελών χρέη προσωρινού Προέδρου Ιωάννης Τραγάκης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να καταλάβει την έδρα επισημαίνοντας ότι η κ. Κωνσταντοπούλου εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου η νέα Πρόεδρος της Βουλής είχαν στηρίξει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μια ασυνήθιστη Πρόεδρος της Βουλής
Στην πολιτική, όπως συνήθως και στις ανθρώπινες σχέσεις, έχει μεγάλη σημασία εκτός από τους φίλους να διαλέγει κανείς τους εχθρούς του. Στη βραχεία μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική της παρουσία η Ζωή Κωνσταντοπούλου φρόντισε να αποκτήσει κάμποσους φανατικούς και από τις δύο πλευρές.
Απέναντι σε όσους δυσφορούν, κάθε φορά που τραβάει τις εμμονές της μέχρι την άκρη και καταφεύγουν συχνά σε ανοίκειες και άκομψες επιθέσεις, την υπερασπίζονται όσοι αναγνωρίζουν μια φίλεργη βουλευτή που στέκεται με συνέπεια και πάθος μπροστά από τις αρχές της.
Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις κάλπες του 2012, φρόντισε κατά γενική ομολογία να αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει στη θαλπωρή της πατρικής σκιάς.
Επίμονα, με μαχητικότητα που συχνά δοκιμάζει τα ασφυκτικά πλαίσια του Κανονισμού της Βουλής ο οποίος πάντως, αναχαιτίζει τον Κοινοβουλευτικό διάλογο, αλλά και τις πληκτικές συνήθειες του εκάστοτε προεδρεύοντα, κατάφερε ήδη να είναι μια διακριτή πολιτική παρουσία, με σθένος και άποψη… κι άλλες τόσες παρεξηγήσεις.
Μοιραία, κίνησε το ενδιαφέρον μιας ορισμένου είδους ηλεκτρονικής, κυρίως, δημοσιογραφίας, η οποία στέκεται στον αφρό των πραγμάτων, αγνοώντας πεισματικά το απλό γεγονός ότι υπάρχουν στη Βουλή βουλευτές- και είναι πολλοί- που θέλουν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να βολευτούν στις κοινοβουλευτικές συμβάσεις.
Η πρωθυπουργική πρόταση να αναλάβει το Προεδρείο της Βουλής- δεύτερη γυναίκα, μετά την Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη αλλά, η νεότερη πολιτικός στο συγκεκριμένο πόστο- ξένισε είναι αλήθεια όσους περίμεναν να την δουν σε μια περισσότερο μάχιμη θέση.
Στην πραγματικότητα, όπως δηλώνουν συνάδελφοί της, σηματοδοτεί την απόφαση του Α. Τσίπρα να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο μετά από μια αυχμηρή περίοδο, όπου οι θεσμοί οξειδώθηκαν σοβαρά από την καταχρηστική προσφυγή στο νομοθετείν, μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και ασυνήθιστων για αστική Δημοκρατία διαδικασιών, οι οποίες υποβάθμισαν το κύρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Την ίδια στιγμή, η κ. Κωνσταντοπούλου, εμφανίζεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει την έρευνα σε πολύκροτες υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και έκλεισαν κατά τα κοινοβουλευτικά ειωθότα, με όρους αμφισβητήσιμης διαφάνειας, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα μαύρα ταμεία της Siemens και οι λογιστικές μέθοδοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Δεδομένης της μαχητικής ιδιοσυγκρασίας της, ήδη, αρκετοί στη Βουλή, προετοιμάζονται για τις επερχόμενες ρήξεις. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δικαιωθούν. Σε μια κίνηση πάντως, που μάλλον αιφνιδίασε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της στην ψηφοφορία της Παρασκευής.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr