Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς, οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις, για την κατάρτιση των συνδυασμών και την οργανωτική δομή του νέου κόμματος, με μια ισχυρή «μαγιά» στελεχών που έμειναν πιστά στον πρώην πρόεδρο του Κινήματος.
Νωρίτερα, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού πέρασαν βουλευτές- Φώφη Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης (είχε απευθύνει και επιστολή στον κ. Παπανδρέου), Γ. Δριβελέγκας, μεταξύ άλλων- σε μια ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσουν.
Η ρήξη όμως είναι τελεσίδικη και όπως σχολίαζαν δηκτικά βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Παπανδρέου, «εκείνοι που του έδειχναν το 2011 το δρόμο της εξόδου, του ζητούν σήμερα να μείνει στο κόμμα».
Στελέχη ΝΔ: «Το κόμμα του Γιώργου θα κόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Το κόμμα Παπανδρέου, όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, προσθέτει μια αδιευκρίνιστου βεληνεκούς για την ώρα μεταβλητή σε ένα ήδη ασταθές πολιτικό σκηνικό. Κύκλοι της ΝΔ, εκτιμούσαν στο Περιστύλιο, ότι η συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές «θα αναχαιτίσει τη δυναμική αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ» και θα ευνοήσει τους «γαλάζιους» να κλείσουν την διαφορά και να επιδιώξουν την πρωτιά.
Από την άποψη αυτή, θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει απέναντί του η Κουμουνδούρου, η οποία πάντως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό «που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο».
Κυβερνητικές πηγές, στο κλίμα αυτό, εμφανίζονταν αισιόδοξες για το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενοι την αρνητική διάθεση της κοινής γνώμης που δεν επιθυμούσε πρόωρες κάλπες, πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κλείσιμο της διαφοράς, αλλά και την υπεροχή, κατά τους ίδιους του Α. Σαμαρά στα ποιοτικά τους στοιχεία.
«Εμείς έχουμε συμμάχους για την επόμενη ημέρα και θα σχηματίσουμε αμέσως κυβέρνηση» έλεγαν οι ίδιες πηγές, δείχνοντας προς την πλευρά του σημερινού κυβερνητικού εταίρου, αλλά και προς το «Ποτάμι» και το κόμμα Παπανδρέου.
Αξίζει, όμως στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί, ότι στην ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, απαντούσαν, εκφράζοντας παράλληλα την απορία «σε μια δημοκρατική χώρα, θα έπρεπε να το συζητούμε, αλλά εδώ σε ποια βάση μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση;».
Μεταγραφικό παζάρι…
Αντιγράφοντας τις ποδοσφαιρικές ομάδες που βρίσκονται σε μετεγγραφική περίοδο, τα πολιτικά κόμματα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν νεοπροσύλητους και ανέστιους βουλευτές από το υπάρχον υλικό κατεδαφίσεως των προηγούμενων κομμάτων.
Η Ομάδα του Π. Καμένου άντεξε στην ψηφοφορία και όπως δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο ίδιος «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες». Ωστόσο, οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι ορατές και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα θα βρει τους Αν.Ελλ ενωμένους, καθώς ορισμένοι βουλευτές, «έδειξαν» το προηγούμενο διάστημα, ότι θα ήθελαν να ψηφίσουν για Πρόεδρο, αλλά, δεν μπορούσαν να το κάνουν σε κλίμα γενικευμένης καχυποψίας για τα κίνητρα όσων ψήφιζαν Σ. Δήμα.
Πρώην βουλευτές, όπως οι Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή, δείχνουν ότι περιμένουν ένα νεύμα από την Κουμουνδούρου και κάποιοι άλλοι, όπως ο Π. Μελάς και ο Κ. Γιοβανόπουλος είναι καθ΄ οδόν προς τη ΝΔ.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη ΔΗΜ.ΑΡ, τα ιμάτια της οποίας έχουν μπει σε διανομή. Ήδη, η ομάδα βουλευτών, υπό τον Σ. Λυκούδη και τους Γ. Ψαρριανό, Π. Τατσόπουλο και ενδεχομένως τους Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρα, οδεύει προς το «Ποτάμι».
Άκρως προβληματισμένοι εμφανίζονται βουλευτές, όπως ο Ν. Τσούκαλης, Γ. Κυρίτσης, Γ. Πανούσης, κ. άλ. καθώς για την ώρα και παρά τον πυρετό ζυμώσεων, το μέλλον τους είναι άδηλο και ορίζεται από την πολιτική αποστρατεία, μέχρι τη συνεργασία με κάποια άλλη δύναμη. Στην ατμόσφαιρα αυτή, το Κοινοβούλιο διέτρεξε μια φήμη, ότι υπάρχει και ομάδα «αδέσποτων» βουλευτών, όπως λόγου χάρη η Μαρία Ρεπούση, οι οποίοι, εύκολα θα συνεργάζονταν με το κόμμα Παπανδρέου.
Είναι πάντως σαφές, ότι η ειδυλλιακή εικόνα που μετέφερε στα μέλη της Κ.Ο ο Φώτης Κουβέλης για την πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην «Αυγή» υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης μιας πλατειάς πολιτικής και εκλογικής συμμαχίας, αφήνοντας διακριτές αιχμές, εναντίον των (εσωκομματικών) εκπροσώπων της «αλαζονείας» και του «σεχταρισμού» στην Κουμουνδούρου, οι διαθέσεις είναι από αδιάφορες, έως εχθρικές. Ειδικά μάλιστα στους κόλπους του Αριστερού Ρεύματος» η συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ χαρακτηρίζεται «άχρηστη και επιζήμια».
Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν μονόδρομος, διότι το πρόβλημα των στρατηγικών συμμάχων και ζωτικών δεξαμενών είναι εμφανές, μετά και την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να στέρξει σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Όσο για τη συνεργασία με το κόμμα του Π. Καμένου, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί μετεκλογικά, δεδομένου, ότι ορισμένα στελέχη, σημειώνουν πως η μέχρι σήμερα σχέση ήταν ετεροβαρής και, χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάλπες οξύτητας και πόλωσης
Ήδη εδώ και λίγες ημέρες η Κουμουνδούρου, όπως και όλα τα κόμματα, έχει τεθεί σε διάταξη εκλογικής μάχης. Το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ε προκειμένου να οριστικοποιήσει τα ψηφοδέλτια και το εκλογικό πρόγραμμα, με το πρώτο να αναδεικνύεται σε οιονεί αγκάθι. Υπό την πίεση του χρόνου, η πλειοψηφία, θέλει να επιταχύνει τις εσωκομματικές διαδικασίες, την ώρα που η ισχυρή μειοψηφία, επιμένει ότι χρειάζεται στα κομματικά ψηφοδέλτια να δοθεί «δημοκρατικό βάθος» με τη συμμετοχή νέων κοινωνικών δυνάμεων.
Το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Το περιέγραψε αδρά, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, λέγοντας σε δημοσιογράφους «εμάς μας συμφέρει να πάνε ομαλά τα πράγματα και γι΄ αυτό το μόνο που κάνουμε είναι να επισημαίνουμε τον τρόμο που προκαλείται στους πολίτες εξαιτίας της αβεβαιότητας. Τον τρόμο δεν τον προκαλούμε εμείς. Τον προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr