Το δημοσίευμα του πρακτορείου επισημαίνει ότι «καθώς ο Αλ. Τσίπρας μετακινείται όλο και πιο κοντά στο να αναλάβει την εξουσία στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ομολόγων ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται».
«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ελλείμματα, δεν θέλουμε νέα δανεικά», δήλωσε χθες από τη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο κ. Τσίπρας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει τη στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων τα τελευταία δύο χρόνια, «παντρεύοντας αυτή τη νέα δέσμευση για τον προϋπολογισμό με την υπάρχουσα υπόσχεση να περιορίσει τη λιτότητα που έχει πλήξει τις ζωές των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Ενώ πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την αριθμητική λογική πίσω από αυτή την διπλή υπόσχεση, είναι και κάποιοι που εκτιμούν ότι ο Αλ. Τσίπρας κρύβει ένα σχέδιο για να βυθίσει τη χώρα πίσω σε οικονομικό χάος».
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών assets, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μια μακροχρόνια εξασθένιση», εκτιμά ο Nicola Marinelli, που διαχειρίζεται 110 εκατ. ευρώ στην Pentalpha Capital LTd και προσθέτει: «Όσο η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει, όλα θα είναι καλά για την Ελλάδα ανεξαρτήτως από το ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία».
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η ευκαιρία του Αλ. Τσίπρα να αναλάβει την εξουσία, μπορεί να έρθει τον Φεβρουάριο, οπότε είναι και το deadline για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ώστε να πείσει 25 βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τον υποψήφιο για την ΠτΔ.
Ένα κεντρικό στοιχείο του σχεδίου του Αλ. Τσίπρα να κρατήσει και τους ψηφοφόρους και την αγορά με το μέρος του, είναι μια υπόσχεση να τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους ιδιώτες επενδυτές. «Το χρέος που κρατείται από τον ιδιωτικό τομέα δεν θα αποτελέσει θέμα της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Γιάννης Μηλιός σε συνέντευξή του. Αντιθέτως, στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι να πείσει τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν μια απομείωση του χρέους που κατέχουν προκειμένου αυτό να μειωθεί σε βιώσιμο επίπεδο.
«Θα μας πουν ότι δεν μπορεί να γίνει. Υπήρχε επίσης μια ρήτρα μη διάσωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χρειάστηκε 10 χρόνια για να καταρρεύσει, χρειάστηκαν 10 ημέρες», δήλωσε ο Γ. Μηλιός.
Από την πλευρά της, η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΝΤ, δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας να ικανοποιήσει και τους επενδυτές και τους ψηφοφόρους. «Το πρόβλημα με την ατζέντα τους είναι πως δεν είναι κανείς πρόθυμος να τη χρηματοδοτήσει. Επομένως θα πρέπει είτε να αναβάλουν τα σχέδιά τους να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα ή να εγκαταλείψουν το ευρώ».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι σίγουροι ότι η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον Αλ. Τσίπρα να υποκύψει στις απαιτήσεις του να είναι μέλος του ευρώ. «Στην πραγματικότητα, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να πετύχει περισσότερα από ό,τι ο Αν. Σαμαράς στην φορολόγηση των πλουσίων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εξάλλου, Γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα αποδεχθεί το status quo. «Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη νομοθεσία της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία, αφήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μικρό περιθώριο για ελιγμούς», τόνισε ο αξιωματούχος.
Πηγή κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο δημόσιος λόγος του κόμματος προσανατολίζεται προς την οικοδόμηση στήριξης μεταξύ των ψηφοφόρων και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως οδηγός για το πρόγραμμα πολιτικής τους.
Ενδιαφέρον έχει ότι το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, αλλά πάντα είχε συμμετοχή στην πολιτική, αντιτιθέμενος στην οικονομία της αγοράς και πιέζοντας για μεγαλύτερη ισότητα. Σε συνέντευξή του το 2008 σε μαθητικό περιοδικό, δήλωσε πως θαύμαζε τον πολιτικό λόγο του Μάο, και ότι θεωρούσε την ιδέα της Πολιτιστικής Επανάστασης της Κίνας πολύ σημαντική.
Όπως τονίζει το πρακτορείο, σε εκείνη τη συνέντευξη είχε δηλώσει πως «υπήρχε τεράστια έλλειψη ελευθερίας στα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά τουλάχιστον είχαν την ανθρωπότητα στο επίκεντρο της λογικής τους».
Τα στελέχη στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, ενδιαφέρονται περισσότερο να εργάζονται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής, παρά το ποιος είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. «Οι ριψοκίνδυνες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε τομείς όπως η εξερεύνηση φυσικών πόρων απαιτούν συναίνεση στην πολιτική», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean SA. «Είναι ο μόνος τρόπος να απομακρύνουμε τις ανησυχίες από πιθανούς επενδυτές, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr