Μετά το Θάνο Μωραΐτη υπέρ της πρότασης τάχθηκε, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλλιπος Σαχινίδης, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες».
Στη δήλωσή του ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.
Επιπλέον, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι αυτή η πρόταση δίνει προοπτική για την «επόμενη μέρα» των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση.
Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο Θάνος Μωραΐτης, που είπε ότι η πρόταση Παπανδρέου είχε έναν σκοπό, το πώς δηλαδή θα κινηθούν οι διαδικασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Προανήγγειλε επίσης κίνηση στήριξης στην πρόταση Παπανδρέου και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου τάχθηκε και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.
Όπως τονίζει ο κ. Ραγκούσης στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κ. Παπανδρέου, ανέλαβε μια ολοκληρωμένη και σημαντική πρωτοβουλία σε μια, εθνικά και πολιτικά κρίσιμη κι οριακή περίοδο.
«Την χρωστούσε στην χώρα, την χρωστούσε στην παράταξή του ακόμη και στον εαυτό του» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης και δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει για να ενώσει τις δυνάμεις του προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «Νέο ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Ραγκούσης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται ξανά ενώπιον δραματικών εθνικών, οικονομικών και πολιτικών κινδύνων και ασκεί κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως «η ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκε την επιβολή ως Πρωθυπουργού του Α. Σαμαρά σαν να ήταν αυτονόητο πως ο λαϊκιστής αρχηγός της ΝΔ του 19% έπρεπε να ορκιστεί Πρωθυπουργός»
Την ίδια ώρα, η φερόμενη ως ομάδα υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, «Δίκτυο Αυτοοργάνωσης», η οποία αποτελείται κυρίως από νέους, πήρε την πρωτοβουλία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με τις προτάσεις του για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, να οργανώσει πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Οι ίδιοι, δε, έφτιαξαν και ένα βίντεο, με το οποίο απευθύνουν κάλεσμα στην εκδήλωση, σε όσους επιθυμούν να διαμορφώσουν με τη συμμετοχή τους ένα ανθρώπινο δίκτυο σε κάθε γωνία της Ελλάδας, απέναντι στις πολιτικές του σήμερα.
Το βίντεο έχει το χαρακτηριστικό τίτλο «Εμείς πάμε; Εσύ θα 'ρθεις;».
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται ανεξάρτητα από αυτόν και ξεκίνησε από το site epikairo.gr, το οποίο κινείται φιλικά προς τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι συνεργάτες του, μάλιστα, σημειώνουν ότι στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου δεν περιλαμβάνεται ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και ομιλία εκεί.
Όπως όλα δείχνουν, το κόμμα έχει μπει σε τροχιά εσωτερικής σύγκρουσης, και μένει μόνο να φανεί του πού, πώς και πότε θα εκδηλωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, μήνυμα προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να περιφρουρήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να μην κινηθεί διασπαστικά απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας: «Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου δεν θα θελήσει να ακυρώσει τη σημαντική προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου, προχωρώντας σε κινήσεις διασπαστικές και αποσταθεροποιητικές».
Πάντως, ο γραμματέας της ΚΟ εμφανίστηκε πιο επικριτικός στο ραδιόφωνο του «Βήματος» καθώς, αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι «έχει διάθεση για ρεβανσισμό».
Θέση στο ζήτημα πήρε και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, και σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης που κυκλοφόρησε τονίζει ότι: «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει το Κίνημα από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας»
Επίσης αφήνει αιχμές, κατά του πρώην πρωθυπουργού, χωρίς να τον κατονομάζει.
Ειδικότερα αφού αναφέρεται στις «αθλιότητες της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο» όπου σε εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, αποδοκιμάστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προστίθεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ύστερα απ΄ όλα αυτά προέβη σε κινήσεις ενότητας, προκαλώντας συναντήσεις με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη, στις οποίες ανταποκρίθηκε ο Κ. Σημίτης «με τον καλύτερο τρόπο».
Έτσι αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανταποκρίθηκε στην κίνηση ενότητας του κ. Βενιζέλου.
Παράλληλα προστίθεται ότι «η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ και η εσωστρέφεια, δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση», ενώ υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, σημειώνεται πως αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί στα όργανα του Κινήματος και δεν είναι δυνατό να ανακυκλώνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η προσπάθεια συνδέεται με μια στρατηγική που στόχο έχει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», στρατηγική η οποία «έχει απορριφθεί, υπό οποιαδήποτε εκδοχή κι αν έχει προταθεί».
Σχετικά με τον Γ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι η άποψή του έχει διατυπωθεί και από άλλους, συζητήθηκε σε όλα τα επίπεδα και δεν υιοθετήθηκε.
Δεν είναι δυνατό, τονίζεται, να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια θέματα και «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ».
«Δεν θα ανεχτούμε, την εκμηδένιση των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας και των στελεχών μας … δεν μπορεί να αμφισβητείται η τεράστια δουλειά που έχει γίνει, να εκμηδενίζεται ή να ευτελίζεται» τονίζεται στο κείμενο το οποίο καταλήγει: «Δεν μπορεί να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν … είναι βαριά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς, που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr