Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στη σταθερότητα, στη σοβαρότητα και στις μεταρρυθμίσες με στόχο την ανάπτυξη. Μένουμε όρθιοι, βγαίνουμε από τη δοκιμασία, είπε ο πρωθυπουργός.
Ελλάδα και Κύπρος, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, περάσαμε δύσκολα. «Αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας και σήμερα, και οι δύο χώρες, είμαστε προπύργια σταθερότητας» τόνισε.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της, έτσι ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αγνοούνται οι προκλήσεις ούτε μπορούν να επιβραβεύονται. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κοινή συνισταμένη Αθηνών και Λευκωσίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμα μια φορά, ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος και πως μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.
Ισχυρή και αποτρεπτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο
«Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς. «Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» σημειώνει σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» και προσθέτει: «Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».
Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.
Επισημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση, και παρατηρεί: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του '74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας». Θεωρεί ως «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση».
Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr