Έτσι μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών stress test και το «κλείδωμα» του προληπτικού «κουμπαρά» των 11 δισεκ. η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον ομόλογό του της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, επικεντρώθηκε στο πώς θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα της χώρας, αλλά και τη μορφή που θα έχει η προληπτικής στήριξη (ECCL και PCCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο κ. Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή των μεταρρυθμίσεων που συνδέεται και με μια αυστηρή εποπτεία της ελληνική οικονομίας. Αντίθετα η Αθήνα εν όψει κι πολιτικών εξελίξεων, θέλει μια δυνατόν διακριτική εποπτεία στο πλαίσιο εκείνης που ασκείται ούτως ή αλλιώς από την Κομισιόν, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθεί η χρήση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης.
Όπλο στις διαπραγματεύσεις που ήδη διεξάγονται στο παρασκήνιο είναι τα χρήματα του ΤΧΣ, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης των 5 δισ. ευρώ διαθεσίμων της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δε θα υποστεί ένα νέο πρόγραμμα δεσμεύσεων-μεταρρυθμίσεων και επιθυμεί να ξεφύγει από το γνωστό μοντέλο των επισκέψεων της τρόικας.
«Συζητάμε τη νέα σχέση. Θα βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει «δίχτυ ασφαλείας», τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads, θα πέσουν τα επιτόκια» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η επόμενη μέρα, ενώ δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο. Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγων του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει νέα σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει αποφασισθεί η τελική μορφή.
Πάντως μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι πάρα πολλά θέματα τέθηκαν με αιχμή «την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το πώς προχωράμε, το πώς πάει η ελληνική οικονομία και επίσης το γεγονός ότι στο τέλος της χρονιάς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μία νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Σε αυτό το θέμα, και εκείνοι το καταλαβαίνουν και θα πρέπει σύντομα να βρούμε μία λύση και να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση».
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της τρόικας, ο Υπουργός ανέφερε πως το θέμα αυτό «δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως και τώρα συζητάμε για να βοούμε μία κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα είναι ευρωπαϊστής. Θέλει μία ισχυρή Ευρώπη και για να έχουμε μία ισχυρή Ευρώπη θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα».
Με την έλευση της τρόικας τα καυτά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι το ασφαλιστικό μπορεί να μπει στο … ράφι. Δηλαδή να μετατεθεί για «μετά την άνοιξη», ενώ οι αλλαγές στα εργασιακά (lock out, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), οι τελικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα κλείσουν τώρα, δηλαδή με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Ο ίδιος αξιωματούχος μετά τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων. «το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο στις Βρυξέλλες στις 18 Δεκεμβρίου οπότε και ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr