Ωστόσο απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί ανοικτά, κάτι που είχε κάνει και στην Ολομέλεια και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Στο περιθώριο πάντως πολλοί ευρωβουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό για την στάση της Τουρκίας χωρίς να θέλουν να τοποθετηθούν ανοικτά. Όλοι πάντως κάνουν λόγο στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο όχι για ένταξη αλλά για το ανώτατο δυνατό επίπεδο σχέσεων με τη γείτονα.
Με αιχμή πάντως τις τελευταίες προκλήσεις, πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία μιλώντας στο Reporter κάνουν λόγο για χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά και προώθηση της διαδικασίας χάραξης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο. «Είναι αναγκαίο να από κοινού Αθήνα και Λευκωσία να δουν πώς θα θωρακίσουν τη θέση τους» δηλώνει στο Reporter ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κλιμακώσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο για να υποστεί πολιτικό κόστος η Τουρκία, αφού αποδεικνύεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αρπακτική και επιδρομική της συμπεριφορά σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου. Ο κ. Ομήρου είπε ότι "οι χθεσινές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει την αρπακτική και επιδρομική της συμπεριφορά σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, και είναι φανερό από αυτές τις δηλώσεις ότι, όχι μόνο η Τουρκία δεν σχεδιάζει να υπαναχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά να κλιμακώσει την προκλητική της συμπεριφορά".
Εν τω μεταξύ, η Κύπρος ετοιμάζεται να θέσει θέμα στην Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα φέρεται να εξετάζει -μεταξύ άλλων- προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της χώρας και εταιρειών που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
"Υπό το φως και αυτών των δηλώσεων, αλλά και της συνέχισης από το Barbaros της δραστηριότητας του στη θαλάσσια ζώνη, η οποία έχει δεσμευθεί από τη NAVTEX, τη λεγόμενη οδηγία προς ναυτιλλομένους, θα πρέπει και από δικής μας πλευράς να υπάρξει μια κλιμάκωση των μέτρων τα οποία θα προκαλούν πολιτικό κόστος στην Τουρκία", σημείωσε ο κ. Ομήρου. "Έχουμε συμφωνήσει με τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Συμβούλιο, θεωρούμε ωστόσο ότι δεν είναι αρκετά", συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας "χρειάζεται να υπάρξει μια κλιμάκωση αυτών των μέτρων". "Έχουμε εισηγηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένου ότι η ενέργεια της Τουρκίας προκαλεί κινδύνους για τη διατάραξη της ειρήνης, άρα είναι λόγος ο οποίος αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για σκοπούς έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή διοικητικών προστίμων, και όχι μόνο - και σε ποινικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει εξέταση του θέματος - σε όσους παρανόμως εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κύπρο, από παράνομα αεροδρόμια ή παράνομα λιμάνια", είπε.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι "δεν πρέπει να περιοριστούμε στα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των αντιδράσεων για να δοθεί το μήνυμα, πρωτευόντως προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να περιοριστούμε στις αντιδράσεις μας, αλλά και προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή και αποτελεσματική αντίδραση σε αυτήν την κολοσσιαία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982".
Στη συνέχεια, χαιρέτισε "το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να συζητήσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Τι λέει ο Νταβούτογλου;
«Οι πόροι στην Κύπρο είναι για όλους τους Κύπριους και η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνές της προκειμένου να ερευνήσει για πετρέλαιο και αέριο στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, έχουμε το δικαίωμα και μπορούμε να το ασκήσουμε όποτε θέλουμε. Οποιοδήποτε βήμα εξαιρεί τη μια πλευρά του νησιού δεν είναι αποδεκτή».
Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως μεταδίδει η Sabah. Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι. Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Κομβική η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου
Στο μεταξύ χαρακτήρα πρώτης προτεραιότητας λαμβάνει η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου, που γίνεται και με αμερικανική παραίνεση. Για το λόγο αυτό μεταβαίνει και ο Αντώνης Σαμαράς στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα καθώς η ανάγκη να διαμορφωθεί γραμμή άμυνας στην προσπάθεια της Τουρκίας να πατήσει πόδι στην πιο πλούσια ίσως περιοχή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και δη στο τρίγωνο Κρήτη-Καστελόριζο-Κύπρος είναι επιτακτική. Στην Κύπρο δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας που τελευταία κινείται έντονα στο χώρο των εξωτερικών ζητημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ που οριοθετείται στο τρίγωνο Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη αποκλείει την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή εφόσον δεσμευτεί εφάπτεται με την Κυπριακή ΑΟΖ σε μια γραμμή 14 ναυτικών μιλίων, δηλαδή 26-27 χλμ και δημιουργεί μια Ευρωπαϊκή ζώνη στο υπογάστριο της Τουρκίας. Ουσιαστικά το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας, με την Αίγυπτο και την Κύπρο, δηλαδή η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!
Γιαυτό η Τουρκία γνωρίζοντας ότι το Καστελόριζο είναι ένα κατοικήσιμο νησί και άρα διαθέτει ΑΟΖ από την πρώτη στιγμή, το 1982 δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ακριβώς για να μπορεί να αμφισβητεί τα ύδατα με την Ελλάδα και και την Κύπρο.
Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, ωστόσο το Κάιρο δεν δέχθηκε τις τουρκικές αυτές διεκδικήσεις και είναι έτοιμο να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.
Αποστολή Στρασβούργο
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr