Τα διαλυτικά φαινόμενα που είχαν γίνει εντονότερα μετά το καλοκαίρι λόγω του φιάσκου με τον ΕΝΦΙΑ απειλούσαν την κυβερνητική συνοχή ενώ έστελναν μηνύματα αποσταθεροποίησης στο εξωτερικό.
Οι διαφωνίες
- ο Περιφερειάρχης, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».
- Κινήσεις Καρμανλικών βουλευτών που με ερωτήσεις ζητούσαν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και μείωση φόρων.
- Αμφισβήτηση των φορολογικών επιλογών της κυβέρνησης από την Ντόρα Μπακογιάννη.
- Αντάρτικο του υπ. Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλου κατά της αξιολόγησης όπως τον προβλέπει ο νόμος που έχει προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Αναφορές του πιστού Καραμανλικού Γιώργου Βλάχου και μηδέποτε ψηφίσαντα τα μνημόνια που ουσιαστικά θέτουν θέμα αλλαγής Πρωθυπουργού.
- Αποστασιοποίηση Σαχινίδη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
- Σκληρή κριτική Θάνου Μωραϊτη στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
- Κόντρα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά.
Με όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι αναλυτές προέτασσαν στις αναφορές τους το θέμα του πολιτικού ρίσκου στη χώρα βάζοντας «βούτυρο στο ψωμί» των traders ελληνικών ομολόγων, που εκμεταλλευόμενοι και το ρηχό της Ελληνικής αγοράς είχαν οδηγήσει τα spreads κοντά στις 700 μονάδες βάσης. Είναι ενδεικτικό ότι η Deutsche Bank, μετά από ένα ήσυχο καλοκαίρι διαπιστώνει επανεμφάνιση του ρίσκου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. «Το ρίσκο επανέρχεται», σχολιάζουν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, στην τελευταία 38σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Focus Europe QE by inertia".
Νομίζουν ότι «έχουμε ξεσαλώσει»
Επιπλέον το όλο κλίμα είχε καλλιεργήσει ένα καθεστώς πλειοδοσίας από πολλούς που βλέποντας το όλο καράβι να κλυδωνίζεται έσπευδαν να ζητούν σειρά φοροελαφρύνσεων για να προτάξουν ένα κοινωνικό προφίλ. Δεν είναι τυχαία αναφορά κύκλων του υπ. Οικονομικών που έλεγε ότι «με αυτά που ακούν οι ξένοι ότι γράφονται στις εφημερίδες νομίζουν ότι έχουμε ξεσαλώσει».
Στο κλίμα αυτό και με τις δημοσκοπήσεις, φανερές και μυστικές, να περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ήταν η τελευταία επιλογή. Ουσιαστικά δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να μαζέψει τα του οίκου της και να ετοιμαστεί για τη μάχη με την τρόικα, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Εκεί η μάχη θα είναι ποιο δύσκολη μια και πλέον θα φανεί εάν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη ΔΕΘ ή άφησαν να εννοηθεί ότι θα γίνουν πράξη θα υλοποιηθούν...
Εν τω μεταξύ ο χρόνος φτάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μαξίμου, ώστε να γυρίσει το κλίμα
Ευελπιστούν δε ότι εφόσον «τσιμπήσει» και κάποια ψήφο παραπάνω μπορεί να δώσει μιας εικόνα ισχυροποίησης απαραίτητη για την προσπάθεια έκδοσης νέων ομολόγων. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος, που θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να πάει σε εκλογή ΠτΔ με τη χώρα «εκτός μνημονίου». Το θέμα όμως είναι τι θα πει η κοινωνία σε όλα τούτα… Άλλωστε η ίδια ιστορία είχε εκτυλιχθεί και με τον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν αποχωρήσει...
Ο ΣΥΡΙΖΑ στόχος
Με όλα τα μέσα η ηγεσία της κυβέρνησης αναμένεται να επιτεθεί τόσο στα εσωτερικά της μέτωπα όσο και στην αντιπολίτευση εν όψει των ψηφοφοριών που ακλουθούν. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις πολικές επιλογές της κυβέρνησης ανώτατος αξιωματούχος αναφερόμενος στην επιλογή για την προσφυγή της κυβέρνησης σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και διευκρίνισε ότι η ψηφοφορία στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτεί 180 ψήφους βουλευτών. «Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα» σημείωσε δείχνοντας το ΣΥΡΙΖΑ
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική θεσμική συναίνεση» επισήμανε η ίδια πηγή.
«Μέσα στις διαπραγματεύσεις, μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα περάσουμε η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά.
«Έλεγαν συνέχεια ότι ο Σαμαράς θα κάνει εκλογές, θα γίνει όπως είναι το σωστό και το πρέπον» τόνισε ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας συνοψίζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ψήφου παροχής εμπιστοσύνης για να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr