Έτσι, ενώ σωβούσε μια έντονη πολιτική κουβέντα για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. και μια μικρή ομάδα ανεξαρτήτων βουλευτών που είχε προσεταιρισθεί, να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές για να προκαλέσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθεί το αίτημά του, ο Πρόεδρος της Βουλής με μια μελετημένη κίνηση φαίνεται να ανέτρεψε τα δεδομένα, αιφνιδιάζοντας ακόμη την ίδια την κυβέρνηση.
Την ώρα δε που κάποιοι προσπαθούσαν να μεταφράσουν την πρωτοβουλία Μεϊμαράκη, η αντιπολίτευση παρουσίαζε μια τόσο διχαστική και διασπαστική εικόνα που το αποτέλεσμα των όποιων ενεργειών της προδιαγράφονταν εξαρχής ότι θα πέσει στο κενό.
Το ΚΚΕ επιμένει να «κατεβάσει» τη δική του πρόταση δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταργηθεί όλη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της ενέργειας από το 1990.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να στηριχθεί στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής, προσδοκώντας ανταπόκριση από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και από την πολυπληθή όσο και ετερόκλητη ομάδα των ανεξαρτήτων, ορισμένοι από τους ίδιους ήταν αμφίθυμοι.
Η ΔΗΜ.ΑΡ., εγκλωβισμένη σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις, καθώς πέντε από τους 13 βουλευτές της διαφώνησαν με την επιχειρούμενη προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, τασσόμενη, όμως, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Χωριστή πρόταση, επίσης, ανακοίνωσε –την τέταρτη, μέχρι στιγμής- ότι θα καταθέσει και η Χρυσή Αυγή, η οποία τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των οργανισμών ενέργειας.
Ωστόσο, η παρέμβαση Μεϊμαράκη, με την οποία δήλωσε διαθέσιμος να ανοίξει άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής και να συζητήσει το αίτημα για δημοψήφισμα μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, είχε έντονο πολιτικό περιεχόμενο και μπορεί αρχικά να προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου - γιατί δεν είχε ενημερωθεί; γιατί ήταν εκτός κομματικής γραμμής;-όμως αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που σε δεύτερη ανάγνωση βλέπουν ότι αυτή η τακτική μπορεί και να αποδώσει καλύτερα.
«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί», είπε ο κ. Μεϊμαράκης που εκτιμά ότι ο ορισμός της συζήτησης θα αποκλιμακώσει την ένταση, αφού το αίτημα θα απορριφθεί καθώς δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτείται για να αποφασιστεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, όπως έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, η κατάθεση διαφορετικών αιτημάτων αποτρέπει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και περισσότερο τους ανεξάρτητους, ενόψει της προεδρικής εκλογής.
ΕΚ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr