«Χάνει η Ελλάδα τη μεταρρυθμιστική της πορεία;» αναρωτιέται ο αναλυτής του Reuters, Hugo Dixon. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κολλήσει σε ένα σκληρό πρόγραμμα γυμναστικής για δύο χρόνια. Αλλά την στιγμή που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, προχώρησε σε ανασχηματισμό.
Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο παρά το γεγονός ότι τα μέτρα εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών και ανάκτησης της εθνικής ανταγωνιστικότητας έχουν αποτέλεσμα», εκτιμά ο αναλυτής.
Η Αθήνα ανέκτησε εν μέρει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων τον Απρίλιο και το ίδιο κατάφεραν και οι τράπεζες. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, αν και παραμένει στο τρομακτικό 27%. Η οικονομία έχει επίσης είτε απλά σταματήσει να συρρικνώνεται ή θα το κάνουν σύντομα.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, προβλέπεται να ανέλθει σε νέα υψηλά αυτό το καλοκαίρι μετά από το περσινό ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές ψάχνουν να επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό δυναμικό, τα φθηνά ακίνητα και ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός βρέθηκε στη χώρα και υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων, δηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη.
Ο Σαμαράς θα μπορούσε να συνεχίσει με την ομάδα που τον βοήθησε να παραδώσει αυτή την επιτυχία. Αλλά μετά την ήττα της κεντροδεξιάς ΝΔ στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αριστερό ριζοσπαστικό σχηματισμό, κι έτσι προώθησε κάποιους λαϊκιστές πολιτικούς», συμπεραίνει ο Hugo Dixon.
Κατά τη διαδικασία αυτή, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κινήθηκε προς τον λιγότερο κρίσιμo αλλά φυσικά σημαντικό ρόλο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι υπουργοί για οικονομικής ανάπτυξης και υγείας, οι οποίος ήταν μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών μεταρρυθμιστών, επίσης υποβιβάστηκε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ένας σεβαστός οικονομολόγος, έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες είναι οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας, ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Αλλά μερικοί από τους άλλους νέους υπουργούς έχουν αρχίσει να επικρίνουν τα μέτρα που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσει. Η νέα ομάδα είναι απίθανο να είναι εξίσου αποτελεσματική στην εκτέλεση του προγράμματος, όπως η παλιό, τονίζει ο αναλυτής
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους μέχρι να είναι ικανοποιημένοι ότι η Αθήνα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί - και ο ανασχηματισμός έχει μόλις εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτό. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την πρόοδο στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά το φθινόπωρο, θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι την επόμενη χρονιά.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι δεν θα πρέπει μόνο να πείσει τους πιστωτές της ότι εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι να είναι σαφές πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να ρίξει στις τράπεζες της. Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει κάποια ορατότητα σε αυτό μετά τα stress tests της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα αναγκαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες μετά από αυτά τα tests για να διευκρινιστεί κατά πόσον η αγορά θα παράσχει τα κεφάλαια .
Η καθυστέρηση λίγων μηνών έχει σημασία γιατί ένας νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να επιλεγεί από το κοινοβούλιο το νέο έτος και αν δεν υπάρχει η στήριξη του 60% της βουλής, θα γίνουν πρόωρες γενικές εκλογές τον Μαρτίου 2015.
Ετσι, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανησυχεί ότι θα αναγκαστεί να πάει στις εκλογές χωρίς να έχει συμφωνία για το χρέος ως πολιτικού ατού. Αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος που φλερτάρει με τον λαϊκισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr