Πολλά στελέχη σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ασκούν δριμεία κριτική στις επιλογές του Πρωθυπουργού, τόσο σε πολλές επιλογές στα αυτοδιοικητικά, αλλά και στη διαχείριση της "δεξιάς πολυκατοικίας" που έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα διασπορά δυνάμεων.
Παράλληλα η διόγκωση της Χρυσής Αυγής αλλά και τα νέα δεδομένα στη Θράκη με την κατίσχυση του κόμματος, σε δύο νευραλγικούς νομούς, που στηρίχθηκε ανοικτά από το Τουρκικό Προξενείο, θέτουν τον Πρωθυπουργό, (αλλά εν προκειμένω και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς) μπροστά σ΄ ένα δυσεπίλυτο γρίφο.
Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, που πλέον προβάλλει ως ένας... αναγκαίος σύμμαχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, θα τεθεί επί τάπητος το αποτέλεσμα της κάλπης και οι κινήσεις της επόμενης ημέρας. Άρα θα τεθεί το σύνολο της στρατηγικής, τυχόν νέα προγραμματική συμφωνία, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και τα εθνικά θέματα στο φόντο των αποτελεσμάτων στη Θράκη αλλά και της επίσκεψης Μπάιντεν στη Κύπρο.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που μελετά ο κ. Σαμαράς είναι ο ανασχηματισμός και η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με τη συμμετοχή και προσώπων που δεν ανήκουν στις ΚΟ της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος
"Δεν κουβεντιάσαμε τέτοια θέματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, την διοίκηση της ΤτΕ και εάν ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παραμείνει στο υπουργείο.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει πριν την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούνιο, ώστε να αποφασισθούν και οι "κόκκινες" γραμμές της συγκυβέρνησης υπό το πρίσμα και του εκλογικού αποτελέσματος. Στόχος του νέου σχήματος, πέρα από τη διαπραγμάτευση του χρέους και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, θα είναι και η επιτάχυνση της "ανταπόδοσης στην κοινωνία των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί έως σήμερα".
Μάλιστα, εντός του Μαξίμου δείχνει να κερδίζει έδαφος η υπουργοποίηση, στο κρίσιμο υπουργείο των Οικονομικών, ενός εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού, του οικονομικού του συμβούλου, κ. Στ. Παπασταύρου, ή και του κ. Πτωχού, με αποκλειστικό μέλημα την επιτάχυνση του κοινωνικού έργου της κυβέρνησης.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., που θα γίνει στο πλαίσιο άτυπης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Βασικό αντικείμενο της Συνόδου θα είναι το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης, που είδε την ενίσχυση ευρω-σκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων σε πολλές χώρες της ενωμένης Ευρώπης.
Σε προεκλογικό ρυθμό ο ΣΥΡΙΖΑ
Με κεντρικό μέλημα να διαμορφώσει μια δυναμική εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Στόχος είναι να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή εσωκομματικά (κάτι που διευκολύνεται από την προοτπικη εξουσίας), αλλά και να απευθυνθεί σε ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς που είναι διασπαρμένο σε σειρά κομμάτων.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης ενός προφίλ κυβερνησιμότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού τον κάλεσε "να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές, να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας", όπως απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Επίσης, στον ίδιο αυστηρό τόνο ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, ούτε σε εκποιήσεις φιλέτων της δημόσιας περιουσίας, όπως οι παραλίες. Επίσης ζήτησε να έχει λόγο στο θέμα του ορισμού του διοικητή της ΤτΕ, κάτι που βέβαια δεν μπορεί γίνει εύκολα αποδεκτό από την κυβέρνηση....
Με αέρα ο Βενιζέλος
Στο μεταξύ με το αποτέλεσμα των εκλογών ως "ζωτικό καύσιμο", ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει τα επόμενα πολιτικά του βήματα αισθανόμενος ότι πλέον έχει ξεφύγει από τη διακεκαυμένη ζώνη. Θεωρεί ότι πλέον μπορεί να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος με ένα 8% στο "τσεπάκι" του. Ωστόσο ο δρόμος αυτός κρύβει παγίδες καθώς η ισχυροποίησή του, για πολλούς, δεν διευκολύνει το εγχείρημα για ενιαία κεντροαριστερά με προοπτική διπλασιασμού των ποσοστών.
Πολλοί αναρωτιούνται αν πλέον το "Ποτάμι" μπορεί να συμπλεύσει ή ακόμα και αν ο Ανδρέας Λοβέρδος ή οι Παπανδρεϊκοί θα συνεχίσουν την κοινή πορεία με έναν Βενιζέλο ισχυρό...
Στους σχεδιασμούς πάντως του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Κύριο επιχείρημα για τον κ. Βενιζέλο ότι το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία δεν υπάρχει αυτή την ώρα και η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα εξυπηρετήσει την ανάγκη σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας και ευρύτερων συναινέσεων.
Ή, με άλλα λόγια, θα αυξηθεί το ειδικό βάρος του ΠΑΣΟΚ στο σχηματισμό κυβερνήσεων. Το θέμα θα είναι προ ποια κατεύθυνση...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr