Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, θα τεθεί επί τάπητος το αποτέλεσμα της κάλπης και οι κινήσεις της επόμενης ημέρας.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που μελετά ο κ. Σαμαράς είναι ο ανασχηματισμός και η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με τη συμμετοχή και προσώπων που δεν ανήκουν στις ΚΟ της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.
"Δεν κουβεντιάσαμε τέτοια θέματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό και εάν ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παραμείνει στο υπουργείο.
Σημείωσε, δε, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις Αγορές. "Ξέρετε, έχει γίνει ένα ράλι στα ομόλογα και, επίσης, για θέματα που έχουν να κάνουν με συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη με 2 Επιτρόπους", πρόσθεσε.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει πριν την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούνιο ώστε να αποφασισθούν και οι κόκκινες γραμμές της συγκυβέρνησης υπό το πρίσμα και του εκλογικού αποτελέσματος. Στόχος του νέου σχήματος, πέρα από τη διαπραγμάτευση του χρέους και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, θα είναι και η επιτάχυνση της "ανταπόδοσης στην κοινωνία των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί έως σήμερα".
Μάλιστα, εντός του Μαξίμου δείχνει να κερδίζει έδαφος η υπουργοποίηση, στο κρίσιμο υπουργείο των Οικονομικών, ενός εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού, του οικονομικού του συμβούλου, κ. Στ. Παπασταύρου, με αποκλειστικό μέλημα την επιτάχυνση του κοινωνικού έργου της κυβέρνησης.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., που θα γίνει στο πλαίσιο άτυπης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Βασικό αντικείμενο της Συνόδου θα είναι το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης, που είδε την ενίσχυση ευρω-σκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων σε πολλές χώρες της ενωμένης Ευρώπης.
Λάβρος ο Κεδίκογλου κατά Τσίπρα
Σκληρή γλώσσα για την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για πρόωρες εθνικές εκλογές, λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για "πρωτοφανή θεσμική εκτροπή".
Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου καταγγέλλει πως ο κ. Τσίπρας διαπράττει "εκτροπή", με το να "ερμηνεύει την ψήφο του λαού, για ερώτημα άλλο απ' αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα", εξηγώντας ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για την Ευρωβουλή, "όχι για την διακυβέρνηση του τόπου".
"Αν ήταν έτσι τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες",, συμπληρώνει ειρωνικά, και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση θα "εξαντλήσει στο ακέραιο" την τετραετή εντολή της.
Ο κ. Κεδίκογλου καυτηριάζει, επίσης, την προειδοποίηση του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό να "μην διανοηθεί" να προχωρήσει σε διάφορα ζητήματα, λέγοντας πως συνιστούν εκτροπή οι "απειλές" στην κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να... κυβερνήσει». Παράλληλα, καλεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθεί "γιατί ουσιαστικά δεν κέρδισε ο ίδιος τίποτε", αλλά αντίθετα "έχασε πάνω από 150.000 ψήφους» σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012".
Πυρά Βενιζέλου κατά Τσίπρα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το αίτημα για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια, χαρακτηρίζοντας ως μη σοβαρές τις ενέργειές του.
"Ο κ. Τσίπρας με το διάβημα του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας τον ακροατή της αντισυνταγματικής του πρότασης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
"Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή. Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του", επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι εάν οι εκλογές ήταν βουλευτικές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε έναν μεγάλο αριθμό εδρών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ωστόσο δεν είναι σε θέση να πει ποια θα ήταν η κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματιστεί, "αν θα είναι κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ή άλλων εταίρων", "ποιου χρώματος, ποιας κατεύθυνσης;". "Τζίφος, αδιέξοδο, αντίφαση και αποκάλυψη πάρα πολύ περίεργων προθέσεων", συνέχισε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει: "Πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, προτείνουν να πάει η χώρα σε εκλογές για να δημιουργηθεί ποια κυβερνητική πλειοψηφία, ποια κυβέρνησης επί ποιας πολιτική; Με το ΚΚΕ, με το Ποτάμι, πέραν του κ. Καμμένου;". "Φυσικά ελπίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις ψήφους της ΧΑ", πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται για τη συνάντηση των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των 19 κρατών- μελών που ανήκουν στο ΕΣΚ.
Αλέξης Τσίπρας: Ζητά πρόωρες εκλογές
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ζήτησε προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.
Στις δηλώσεις του ζήτησε "να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο", καθώς αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης και το οποίο "κάνει ό,τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς", όπως ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το λαό και πρόσθεσε ότι η λαϊκή ετυμηγορία ήταν γενναία και πεντακάθαρη και παρά την πρωτοφανή προπαγάνδα φόβου, καταδίκασε την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ανεβάζοντας τους τόνους έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού τον κάλεσε "να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές, να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας", όπως απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Επίσης, στον ίδιο αυστηρό τόνο ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, ούτε σε εκποιήσεις φιλέτων της δημόσιας περιουσίας, όπως οι παραλίες.
Σημείωσε δε τη μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν λάβει στις εθνικές εκλογές του 2012. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι μόνο η μεγάλη, σημαντική, καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 4 μονάδες, αλλά και το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν απώλεια 11 και πλέον μονάδων από τα ποσοστά που κατέγραψαν στις εθνικές εκλογές του 2012.
"Αν την Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές, από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή. Αυτό συνιστά μία πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και τους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Βουλή", υποστήριξε. Εξάλλου, απηύθυνε στον κ. Σαμαρά ακόμη μία προειδοποίηση και συγκεκριμένα να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητης της ΤτΕ και στον διορισμό του επόμενου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. "δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα".
Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Πρωθυπουργός "δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσεμεύουν τον λαό για τα επόμενα χρόνια, με τα ποσοστά που κατέγραψε την Κυριακή".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr