Το Μαξίμου, βέβαια, διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση πέρασε τους "κάβους" (βλ. κρίσιμες ψηφοφορίες το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, για ΕΝΦΙΑ και πλειστηριασμούς), και προσωπικά ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα δύσκολα τελείωσαν και πως το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε, ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν ήδη στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στις Βρυξέλλες, ότι σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτών, υπάρχουν "χρυσές εφεδρίες"...
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ανοικτή, και οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα κληθούν να ψηφίσουν από τους πρώτους μήνες του 2014 μέτρα που ενδεχομένως θα «διορθώνουν» τις μονομερείς ρυθμίσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο -προϋπολογισμός, φόρος ακινήτων, ΦΠΑ στην εστίαση- για να περάσει τον "κάβο". Επιπλέον, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στα όρια τους, καθώς εντείνεται η κοινωνική δυσφορία...
Ως εκ τούτου, κάθε ψηφοφορία από εδώ και πέρα θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη και αναμένεται να δοκιμαστούν οι αντοχές του δικομματικού συνασπισμού, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η στάση ορισμένων βουλευτών του έναντι της ΝΔ.
Ενάμιση μήνα μετά τη διαγραφή της Θ. Τζάκρη, και λίγα 24ωρα μετά τη διαγραφή του Β. Πολύδωρα, αρκετοί αναλυτές θέτουν ερωτήματα για το πόσο θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία, και ποιος θα είναι ο επόμενος που θα περάσει την πόρτα της εξόδου, καθώς το 153 είναι δύσκολος αριθμός, με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν με τους εκπροσώπους της τριμερούς αμέσως μετά τα Φώτα.
Ωστόσο, σύμφωνα με "Το Βήμα της Κυριακήας", ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ήταν αμετακίνητος, παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις, ως προς την διαγραφή του κ. Πολύδωρα, και θεωρεί -όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη- ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα είναι πιο ισχυρή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας έλεγε πως "θα το σκεφθεί πολλές φορές κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας για την κυβέρνηση", επιμένοντας πως η διαγραφή του κ. Πολύδωρα ήταν μονόδρομος μετά την κίνησή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.
Παράλληλα, την εικόνα προβληματισμού συμπληρώνουν τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, με αιχμή τις άσχετες τροπολογίες στα δυο κρίσιμα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και το φόρο ακινήτων.
Αλ. Παπαδόπουλος: "Έκκληση στο πολιτικό σύστημα για τη διάσωση της χώρας"
Έκκληση στο πολιτικό σύστημα, για την ανάληψη μιας μεγάλης, εθνικών διαστάσεων πρωτοβουλίας για την οριστική και αμετάκλητη διάσωση της χώρας, απευθύνει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί απαραίτητη την συγκρότηση μιας κίνησης εθνικής και πολιτικής ενότητας, η οποία εξοπλισμένη με την αυτοδέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θα επανέλθει ποτέ στον ζημιογόνο κύκλο των ελλειμμάτων, θα αναλάβει το έργο της διαπραγμάτευσης μιας Νέας Μεγάλης Πολιτικής Συμφωνίας με τους εταίρους για το χρέος και την επανοικοδόμηση της Ελλάδας.
«Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και οι όποιες ελίτ ή κατανοούν ότι η μεγάλη ευκαιρία διάσωσης της χώρας είναι η επίτευξη της Νέας Μεγάλης Συμφωνίας με τους εταίρους ή αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη του πολιτικού αδιεξόδου και των καταστροφικών συνεπειών που θα προκαλέσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr