Μάλιστα με κάθε τόνο τονίζει ότι εάν δε βρεθεί λύση θα ορίσει στις 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας τον χαμηλότερο πήχη κάλυψης, από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών (πέραν φυσικά των ανέργων), δηλαδή αυτών που ένεκα της κρίσης και της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους, δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Τρόικα: Επιδιώκει να «κρατήσει κάβα» 5 δισεκ. στο ΤΧΣ
Βασικός στόχος, πάντως, της Κυβέρνησης, η οποία στέλνει μήνυμα στην τρόικα πως θα μείνει ανυποχώρητη στην προστασία των αδύναμων νοικοκυριών, είναι η αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ή ακόμη μεγαλύτερης, βάσει όμως μιας σειράς κριτηρίων, με απώτερο σκοπό, σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου, «να προστατευθούν οι αδύναμοι και τα σπίτια των ανθρώπων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Το σχέδιο
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας:
- όλων των δανειοληπτών που είναι άνεργοι και δεν έχουν εισοδήματα από ακίνητα
- όσων άλλων διαθέτουν α΄ κατοικία αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ, πήχη που η τρόικα κατεβάζει στις 120.000 ευρώ
- για πρώτη κατοικία αξίας άνω τω 180.000 ευρώ, θα παρέχεται κλιμακωτή κάλυψη από πλειστηριασμό, βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών αλλά και του αριθμού των μελών της οικογένειας του δανειολήπτη.
- την καταβολή ποσού έναντι της δόσης, ανάλογα με το εισόδημα του δανειολήπτη και
- τριετή διάρκεια της ρύθμισης. Σε όλα αυτά η τρόικα ζητά «να χαμηλώσουν όλα τα όρια».
Παράταση ενός έτους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπερθεματίζοντας, σε μια απόπειρα να προξενήσει νέα ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό και να εκθέσει την τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα δάνεια» «βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και των τραπεζών», κατέθεσε τροπολογία για το θέμα στην Βουλή.
Σε αυτήν προβλέπεται παράταση ενός έτους, ως το τέλος του 2014, των προστατευτικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα, αλλά και απαγόρευσης της πώλησης «κόκκινων δανείων» σε τρίτους (distress funds), οι οποίοι συνήθως δίνουν στις τράπεζες μικρό ποσοστό του υπολειπόμενου ποσού του δανείου και αποκτούν κέρδη, πιέζοντας τους δανειολήπτες να το εξοφλήσουν.
Στην τρόικα «επετέθη» για ακόμη μια φορά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, λέγοντας πως «εάν θέλει κάποιος να δώσει λύση στο πρόβλημα, βρίσκει την λύση, Εάν δεν θέλει να βρει, για κάποιους δικούς του λόγους, κρατά το θέμα ανοιχτό».
Βενιζέλος: «Κοινωνικά άδικη η γενική άρση»
Από το περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «δεν υποχωρούμε σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικά άδικο, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Έλληνας είναι να χάσει το σπίτι του», δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, προτίθεται από κοινού με τον Πρωθυπουργό να θέσουν το ζήτημα, προς άρση του αδιεξόδου, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του-μήνυμα προς την τρόικα ότι «είμαστε έτοιμοι για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί, αλλά ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις και όχι, δεν μπορεί να αρθεί η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα, η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού».
Χαρακτηριστικό της αγωνίας για το νέο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς, είναι ότι ήδη 120.000 δανειολήπτες και μη, έχουν υπογράψει αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, να διατηρηθεί για ακόμη τρία χρόνια το ισχύον καθεστώς προστασίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr