Υπό το φόβο δημοσκοπήσεων και σεναρίων πολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση- σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, προωθεί ρύθμιση για ακατάσχετο κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για τριετή προστασία των δανειοληπτών, με ενδεχόμενη ρήτρα επικαιροποίηση ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Παράλληλα, από τις όποιες ρυθμίσεις αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν εισοδήματα (καταθέσεις κτλ).
Επιπλέον, σε σχέση με τις αμυντικές βιομηχανίες η κυβέρνηση επιμένει να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας για 18 μήνες και να προωθηθεί εξυγίανση εν λειτουργία.
Σημειώνεται ότι σε σχέση με τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρώσει τη ρύθμιση, καθώς με το τέλος του χρόνου παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί να εντατικοποιήσει τις επαφές με την τρόικα, καθώς στόχος είναι να καταλήξει η διαπραγμάτευση μέσα στο Δεκέμβριο.
"Μπαλωθιές" Βενιζέλου κι άδειασμα Στουρνάρα για υπερφορολόγηση
Στο μεταξύ «σκληρό» πρόσωπο δείχνει ο Ευάγγελος Βεχνιζέλος απέναντι στην τρόικα, συνεπικουρούμενος από την ηγεσία της ευρω - ομάδας των σοσιαλιστών με επικεφαλής τον Αυστριακό, Χανς Σβομπόντα.
"Δεν μπορεί να το παίζουν παιδαγωγοί στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός αδιαμαρτύρητα έχει πετύχει επιτεύγματα", τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και έκανε λόγο για λαθεμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνική οικονομίας.
Μόνο που, βέβαια, ο ίδιος το τίμησε ως υπουργός.... "Ένα πρόγραμμα πιο αργό θα είχε καλύτερη προσαρμογή αλλά ήταν απροετοίμαστοι οι εταίροι", ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιζέλος, και προσέθεσε ότι "το πρώτο πλάνο θα μπορούσε να είναι καλύτερο εάν το είχαν αντιληφθεί. Εάν υπήρχε χρηματοδότηση μεγαλύτερη, καλύτερο psi, μεγαλύτερο δάνειο".
Επιπλέον, άδειασε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα των φόρων σημειώνοντας ότι η χώρα πάσχει από υπερφορλόγηση. "Δεν έχουμε καθόλου καλό επίπεδο στην φορολογία", είπε με νόημα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα "δεν επιδιώκει χάρες σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά επιθυμεί οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις".
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις "τεράστιες, οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού" και στις επιτευχθείσες προόδους, για να ζητήσει αντίστοιχη αντιμετώπιση από την τρόικα και, κυρίως, να μην προβάλλονται "αδικαιολόγητες προκλήσεις προς την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και δημοκρατίας".
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "θέλουμε πραγματική αναγνώριση των θυσιών τού ελληνικού λαού, αναγνώριση των αντοχών του, όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που "κανιβαλίζουν" τις μακροοικονομικές προοπτικές, έγκαιρη συζήτηση, προ των ευρωεκλογών, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος".
Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν είναι "καθόλου κρίσιμες οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας", σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι η εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των φτωχών και μεσαίων οικογενειών, αλλά των επιχειρηματικών δανείων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει λογική μια συζήτηση αναφορικά με το "πόσο σημαντική είναι η άρση των εγγυήσεων ομαδικών απολύσεων, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως σε περίπτωση ανάγκης".
Υπογράμμισε, δε, ότι αν το ΠΑΣΟΚ κοιτούσε της δημοσκοπήσεις, "η Ελλάδα δεν θα υπήρχε", διερωτώμενος τι δικαιολογεί τις εντάσεις με τη τρόικα "μετά από όσα πετύχαμε και όσα κάναμε", λέγοντας ότι η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι απολύτως "άδικη και αντιπαραγωγική", καθώς δεν μπορούν να λειτουργούν στην Ελλάδα "παιδαγωγικοί λόγοι".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος είναι "πάρα πολύ κοντά στη βιωσιμότητα", ενώ αναφέρθηκε δια μακρών στις "ταυτόχρονες, αν και πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο ταυτόχρονα, επιτυχίες της δημοσιονομικής και της διαρθρωτικής προσαρμογής: αναδιάρθρωση τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, αγοράς και κόστους εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σημαντική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση και σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών".
Τέλος, είπε ότι το σχέδιο μπορούσε να είναι καλύτερο και η προσαρμογή βραδύτερη και ηπιότερη, αλλά αυτό εξαρτάτο από τους εταίρους μας, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία ήθελε την παρέμβαση του ΔΝΤ, λόγω της δυσπιστίας της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
Σβόμποντα: "Να φύγει η τρόικα"
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Χανς Σβόμποντα ζήτησε σε συνέντευξη τύπου αντικατάσταση της τρόικας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας θα αναλάβει την ευθύνη των προγραμμάτων διάσωσης.
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε απαξιωτικά στην τρόικα τονίζοντας ότι εμμένουν σε νεοκλασικές θεωρίες κι ότι βρίσκονται ακόμα στο πρώτο "εξάμηνο των οικονομικών σπουδών" υπονοώντας άγνοια για βασικές αρχές της οικονομίας. Προφανώς το δέος της καταβαράθρωσης των ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών οδηγεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε έντονο ακτιβισμό.
Ο κ. Σβόμποντα, μάλιστα, μίλησε για την ανάγκη να αναγνωρίσουν οι εταίροι τις προσπάθειες της χώρα, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα η νέα γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει την ανάπτυξη.
O Χάνες Σβόμποντα, συνοδευόμενος από αντιπροέδρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την επικεφαλής της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συλβάνα Ραπτη, καθώς και από ξένους ευρωβουλευτές, αρμόδιους για θέματα οικονομίας και κοινωνικών υποθέσεων, βρέθηκε στην Αθήνα για συνεδρίαση του Προεδρείου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για συναντήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr