Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με τους εκπροσώπους της διμερούς, αλλά σε διαπραγμάτευση».
Υπογράμμισε ότι από πέρυσι γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στο PSI –κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη με 146 δισεκατομμύρια- στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στον φόρο που δεν μπήκε τελικά στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, λέγοντας ότι «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία». Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.
Απευθυνόμενος προς την Τρόικα είπε: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν ασταθής σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη».
Επισήμανε ότι «έχουμε χάσει 25% έχουμε χάσει στο ΑΕΠ, και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%. "Επομένως", τόνισε ο κ. Σαμαράς, «η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει».
Πρωτογενές πλεόνασμα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας πάνω σε αυτό χτίζει την αξιοπιστία τη χώρας, κάτι, που όπως είπε, δεν περίμενε κανένας να πετύχουμε. "Από το πλεόνασμα, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ' αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι, όπως για παράδειγμα οι ένστολοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είπε χαρακτηριστικά.
Όχι νέο μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο», σημειώνοντας ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ».
Ωστόσο, όπως είπε, η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. «Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Σημείωσε πάντως ότι η ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται.
Φορολόγηση
Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων», και τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει ενιαίος φόρος 15%. Παραδέχθηκε ότι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που έχει γνωρίσει ο Έλληνας, και υποσχέθηκε ότι αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει
Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του, είπε ότι «είχαν αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών".
Πολιτική βία
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα πολιτικής βίας, από τη δολοφονία στο Κερατσίνι, μέχρι τις δολοφονίες στο Νέο Ηράκλειο, ο Αντώνης Σαμαράς, διεμήνυσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει «η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία».
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος», γιατί οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Χαρακτήρισε αυτή τη στάση «λαϊκή εντολή και απαίτηση, σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και θα είναι ανελέητη κατά των πρωταιτίων, ενώ τόνισε ότι αυτό που απαιτείται σήμερα, για να βγούμε από την κρίση, είναι "να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα".
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "η βία είναι μία, και πρέπει να καταδικάζεται- τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr