Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δήλωσε πως δεν υπάρχει αλλαγή στην προγραμματισμένη επίσκεψη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και διευκρίνισε πως ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Όπως τόνισε ο κ. Μάρεϊ, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές θα βρεθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και τα θέματα του προϋπολογισμού για το 2014.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και αν θα απαιτηθεί επιπρόσθετος χρόνος, είχε πει ότι «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις».
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δήλωσε ότι η θέση των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της τρόικας με την Ελλάδα για το δημοσιονομικό κενό παραμένει η ίδια και πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα «ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη», προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Παιχνίδια με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα
Η επίσκεψη της τρόικας εξελίχθηκε σε θρίλερ, με αφορμή τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο αναμένονταν αναβολή της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας. Την ίδια ώρα από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύονταν κατηγορηματικώς ότι «η άφιξη της τρόικας δεν αναβάλλεται και ότι το πρώτο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη Τρίτη».«Μού έχουν ζητήσει ραντεβού για την επόμενη Τρίτη. Τι άλλο να σας πω τώρα;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για το όλο ζήτημα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "ψευδές και ανακριβές τηλεγράφημα".
Οι διαφωνίες
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στη παρούσα φάση υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, μετά και τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα.
Η βασική διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών το τοποθετούσαν αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Διαφωνίες υπάρχουν, επίσης, και σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δόσης τους Ιουλίου, κυρίως την επιμονή των Βρυξελλών να κλείσουν οι δύο από τις τρεις υπό αναδιάρθρωση κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr