Μέτωπο με το νότο και σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα επιλέγει η κυβέρνηση εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Είναι ενδεικτικό ότι στο ταξίδι του στην Ιταλία ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το θέμα της ανάπτυξης σε αντιδιαστολή με την περιοριστική πολιτική.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι έπειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια «επανεκκίνηση», ενώ υπογράμμισε «ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη», κάτι στο οποίο υπερθεμάτισε ο ιταλός ομόλογός του Λέτα, με τον οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων, οικονομικών αλλά και γεωπολιτικών (ΑΟΖ, ενεργειακά) .
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε επίσης «ιδιαίτερα σημαντική» την ανάληψη «κοινής δράσης με την Ιταλία» ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ώστε να «αλλάξει η Ευρώπη» κατεύθυνση. Επίσης είναι σημαντική η διμερής συνεργασία, όπως επισήμανε, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
"Παρά τις τεράστιες θυσίες του λαού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί η τρόικα επιμένει να ζητά και άλλα την ώρα που οι εταίροι, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις τους, επιδιώκουν να καθυστερήσουν και άλλο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας" τονίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Αντίσταση στις απαιτήσεις της τρόικας
Η απαίτηση για μέτρα ύψους 2 δις ευρώ από την τρόικα έχει οδηγήσει σε αυτήν την επιλογή στάσης. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται οργισμένος και ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν και όρια, ενώ αναμένεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις εκεί επαφές του.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις, που έκανε στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM" ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μπαλτάκος:
"Η όλη η προσπάθεια γίνεται για να σταθούμε στα πόδια μας και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλα γίνονται για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Χωρίς αυτό, είμαστε σβησμένοι από τον χάρτη. Με αυτό πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και έχουμε επιλογές. Χωρίς το πλεόνασμα, δεν έχουμε καμία επιλογή. Είμαστε αιχμάλωτοι».
«Αυτήν τη στιγμή δείχνει ότι πηγαίνουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε άλλες επιλογές, τις οποίες δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς, και με βάση τις δυνατότητες που έχει δείξει ο Σαμαράς μέχρι τώρα -μην ξεχνάμε ότι διοικεί τη χώρα επί ενάμιση χρόνο με 29% και έχει επιτύχει πράγματα που άλλοι πρωθυπουργοί δεν τα διανοήθηκαν, όχι απλά δεν τα πέτυχαν, με 44%- νομίζω ότι όλα είναι εφικτά».
Μπαλτάκος: «Η τρόικα δεν ήρθε μόνη της»
Ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ακόμη πως η τρόικα «δεν ήρθε μόνη της», τη φέραμε εμείς «με τις συμπεριφορές και τις πολιτικές δεκαετιών και δεν είναι θέμα ευθύνης τώρα, εάν φταίει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ πιο πολύ» και προσέθεσε: «Το σίγουρο είναι ότι εμείς τη φέραμε και εμείς θα την αναγκάσουμε να φύγει, πετυχαίνοντας τους στόχους μας. Αυτό είναι το ζητούμενο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών ανέφερε πως «θα μπορούσε να συμβεί σαν ατύχημα», αλλά «δεν υπάρχει σαν κυβερνητική στόχευση», και τόνισε:
«Η κυβέρνηση έχει προοπτική -όπως το έχει πει ο πρωθυπουργός- τετραετίας. Και αυτό είναι το λογικό. Πρώτα ανάπτυξη και μετά εκλογές. Δεν είναι κανείς ανόητος να πάει να κάνει εκλογές μέσα σε τέτοια κρίση. Δεν βολεύει ούτε τη χώρα ούτε αυτόν που κάνει τις εκλογές. Και αν η τρόικα επιμείνει σ' αυτό, τόσο το χειρότερο γι' αυτούς.
Πιστεύω ως ορθό αυτό που είπε ο Στουρνάρας: ότι πρέπει να σέβονται περισσότερο τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, οι οποίες έφτασαν στο έσχατο σημείο. Δεν πάει άλλο. Όποιος λοιπόν δεν τις σέβεται -και πιθανόν αυτό να γίνεται αυτή τη στιγμή- θα έχει την απάντηση που ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει, με τα λόγια του Στουρνάρα και του πρωθυπουργού».
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να πει «όχι» στην τρόικα δήλωσε πως «ο βαθμός αντίστασης στην τρόικα και στις πιέσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιστάσεις του πρωθυπουργού του ίδιου» και επανέλαβε: «Ο πρωθυπουργός, όταν κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29% στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την επανάσταση του 1821 -γιατί δεν νομίζω να υπήρξε δυσχερέστερη πρωθυπουργία από του Σαμαρά τώρα- δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν ότι δεν θα το καταφέρει, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που σημαίνει ότι έχει τα χέρια του λυμένα. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος».
Στόχος για εκλογές το 2016
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εξαντληθεί η τετραετία σημείωσε: «Αυτή είναι η στόχευση και όλη η προσπάθεια γίνεται για να πάμε σε εκλογές το 2016, ούτως ώστε η χώρα να σταθεροποιηθεί οικονομικά, διότι πολιτικά έχει σταθεροποιηθεί. Αυτή είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού -και αυτό θα γίνει. Για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα. Ούτε μπορώ να κάνω προσωπικά, εικονική πραγματικότητα, τι θα γινόταν αν η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα. Είναι πολύ πρόωρο και δεν μπορώ να ξέρω την απάντηση».
Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνομιλητές του επισημαίνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί από κανέναν εκβιασμούς και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να εκβιάσει και κανέναν με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στέλνει όμως σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει κανένα θέμα επιβολής νέων μέτρων.
Ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο
Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως πριν ένα χρόνο στο Eurogroup είχε ληφθεί η απόφαση στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι να βγούμε στις αγορές χωρίς μέτρα σε περίπτωση που υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι που πλέον είναι δεδομένο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr