Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει τις δυσκολίες της συγκυρίας, παρά την εμμονή της στο success story. Άλλωστε η ψυχρολουσία που επεφύλαξαν στον υπουργό Οικονομικών οι εταίροι στο τελευταίο Eurogroup, οι εντεινόμενες ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να βάλει το χέρι και πάλι στην τσέπη εάν δεν υπάρξει ισχυρή ένδειξη βιωσιμότητας του χρέους με κούρεμα, αλλά και οι πολλές γκρίνιες στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπου βουλευτές ζητούν φρένο στα οριζόντια μέτρα έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός, με αρχή την ομιλία του στις Βρυξέλλες, ζήτησε από την Ε.Ε. να αντιληφθεί το τι πραγματικά γίνεται στην Ελλάδα, όπου υπάρχει θέμα ανθρωπιστικό πλέον, ζητώντας «χαλάρωση» της πίεσης για νέα μέτρα, που μπορούν να θέσουν και ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Παράλληλα υιοθετεί το σύνθημα «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», εν όψει τρόικας. Αυτό άλλωστε ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, κ. Τόμας Βίζερ.
Στουρνάρας Vs Βίζερ
Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι το δημοσιονομικό κενό δεν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ για του χρόνου και ότι θα καλυφθεί απόλυτα με παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στην οικονομία. Υπογράμμισε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ληφθούν οριζόντια μέτρα, με μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων.
Από την πλευρά τους οι δανειστές προσδιορίζουν το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στις «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις γεγονός που θεωρείται «άδειασμα» στην κυβέρνηση, ειδικά σε μια πολύ κρίσιμη πολιτικά συγκυρία.
Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις
Πάντως στην κρίσιμη συνάντηση, που φαινομενικά έγινε για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας, άνοιξε όλη η ατζέντα, από το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, έως την μείωση του χρέους και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1δις.€ έως το τέλος του έτους και μετά την θετική αξιολόγηση της τρόικας.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το επόμενο έτος θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, κ. Γιόργκ Άσμουσεν, ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό στα 5-6δισ. ευρώ -την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ότι το κενό αυτό θα είναι 4,4δισ. ευρώ. Πάντως έως το τέλος του 2015 το χρηματοδοτικό κενό προσδιορίζεται στα 10,9δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο η απόφαση για το «κούρεμα»
Σε σχέση με το θέμα του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, θα ληφθούν τον Απρίλιο του 2014, και μετά την τελική επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, (το Προσχέδιο το προϋπολογισμού προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 344 δισ. ευρώ).
Στην συνάντηση τέθηκαν και τα θέματα των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (εκκρεμεί η διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια), η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ (έχει ήδη ξεκινήσει) και ο Κώδικας των Δικηγόρων (που έχει ήδη ψηφιστεί αλλά περιμένουμε την έγκριση της τρόικας στο μεταφρασμένο κείμενο που έχει στείλει η ελληνική πλευρά).
Ωστόσο, άμεσα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, αφού είναι και το βασικό θέμα μεταξύ των προαπαιτούμενων δράσεων.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές εξελίξεις και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του Euroworking group κάνει λόγο για έκδηλη αποτυχία του προγράμματος σε όλους τους στόχους που α συνεπάγεται τη λήψη νέων μνημονιακών μέτρων που γκρεμίζουν συθέμελα το success story του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr