Προβληματισμό προκαλούν στον κυβερνητικό συνασπισμό τα στοιχεία των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας (GPO και MRB), καθώς τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής παρά τις αποκαλύψεις και τις προφυλακίσεις βρίσκονται κοντά στο ποσοστό των εκλογών του 2012.
Ουσιαστικά οι εξελίξεις την έχουν οδηγήσει σε συμπίεση στον σκληρό "πυρήνα" της Χρυσής Αυγή, που αγγίζει το 30% των ψηφοφόρων της, που ακόμα τη θεωρούν αντισυστημικό κόμμα, αντίβαρο...«στο πολιτικό προσωπικό που πρόδωσε τη χώρα» και εξαιτίας της της οικονομική κατάστασης.-
Έτσι, το ακροδεξιό κόμμα, που στελέχη του κατηγορούνται για εγκληματική δραστηριότητα, καταγράφει σημαντική μείωση ποσοστών σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου ή του Σεπτεμβρίου, στις οποίες ξεπερνούσε το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε το 12-13%, ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα αντέχει.
Το φαινόμενο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η αποδόμηση της Χρυσής Αυγής δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και παραπέμπουν στη δικαστική έρευνα, που αναμένεται να αποκαλύψει πολλά. Συνιστούν δε υπομονή σε όσους σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα είτε προς τη μια κατεύθυνση (ότι δηλαδή αντέχει η Χ.Α.) είτε προς την άλλη (ότι, δηλαδή, θα εκμηδενιστεί πολιτικά).
Σε κάθε περίπτωση το ακροδεξιό φαινόμενο στην Ελλάδα χρήζει έντονης ανάλυσης, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, καθώς συνδέεται με σειρά εξελίξεων και καλλιεργούμενων τάσεων, όπως η έκρηξη της φτώχειας, η ενοχοποίηση από επίσημα χείλη της αριστεράς που εδώ και χρόνια αποτελούσε ανάχωμα στην ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ξένες πρεσβείες (ΗΠΑ, Ισραήλ), σύμφωνα με πληροφορίες του "R" έχουν ενσκήψει με εμβρίθεια στο φαινόμενο, καταγράφοντας τάσεις της κοινής γνώμης αλλά και συλλέγοντας στοιχεία. Κι όλα αυτά, την ώρα που λίγο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού σε ποιοτικές μετρήσεις ή και ορισμένες "κρυφές" δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης σε περιφέρειες όπως η Β΄ Αθηνών και η Β΄ Πειραιώς η ΧΑ ήταν δεύτερο κόμμα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τρίτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν οριακά πάνω από το 3%.
Ο προϋπολογισμός κριτήριο για τον πολιτικό χάρτη
Ενόψει, πάντως, της άφιξης της τρόικας για τον τελικό γύρο διαπραγμάτευσης, αλλά και της ανάπτυξης δημόσιου λόγου με αιχμή τις μειώσεις δαπανών το 2014 και τις αυξήσεις φόρων, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά επικοινωνιακή διέξοδο. Προσωρινά τη βρίσκει στη Χ.Α., ωστόσο αυτό δε φαίνεται να φτάνει καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Γι'αυτό εστιάζει στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην αναδιάρθρωση χρέους και στην επιστροφή στις αγορές.
Ήδη, πάντως, η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί. Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά δεν έχει συμβάλλει στην ανάκαμψη του κόμματος, αντιθέτως το έχει καθηλώσει στη μισή εκλογική του δύναμη με αποτέλεσμα στη Χαριλάου Τρικούπη να "τσακώνονται" για το αν πρέπει η κριτική πρέπει να εστιαστεί προς στη ΝΔ ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ δίνουν μάχη επιβίωσης, καθώς βρίσκονται στο 4% μέσο όρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι την χασούρα της ΧΑ, σημειωτέον έχει χάσει λόγω των εξελίξεων το 50% της εκλογικής της δύναμης δεν την καρπώνεται ουσιαστικά κανένα κόμμα, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr