Το σχετικό αίτημα υπέβαλε επισήμως σήμερα στους εκπροσώπους των πιστωτών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση μίας ώρας και είκοσι λεπτών με τους κ.κ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ σε πολύ καλό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ικανοποίηση για τους ρυθμούς προώθησης των αλλαγών στο Δημόσιο, και έκαναν λόγο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας.
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η συζήτηση για τις αλλαγές στο Δημόσιο να πάψει να επικεντρώνεται στους αριθμούς και να αποκτήσει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δράσεις.
Υπό το πρίσμα αυτό ζήτησε από την πλευρά των πιστωτών η ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας, που βάσει σχεδιασμού θα πρέπει να έχει τελειώσει στα τέλη Δεκεμβρίου, να λάβει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου έτσι ώστε να υλοποιηθεί με στοχευμένες κινήσεις και όχι υπό την πίεση που άσκησε στην υλοποίηση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας η προηγηθείσα αδράνεια.
Επίσης, ζητήθηκε σε περίπτωση που προκύψουν απολύσεις από την αμυντική βιομηχανία να συμπεριληφθούν στον αριθμό των 15.000 απολύσεων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Τέλος, το ίδιο ζητήθηκε και γι' αυτούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω προσωρινών διαταγών.
Πάντως για το θέμα των απολύσεων, όπως έλεγαν από το υπουργείο Διοικητική Μεταρρύθμισης, δεν έγινε ακόμα αναλυτική συζήτηση κατά τη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, οριστικοποιήθηκαν και οι 1.349 διαθεσιμότητες από τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ, που υπήρχε ως εκκρεμότητα.
Προσλήψεις στο Δημόσιο
Στο τραπέζι τέθηκε, για λόγους επικοινωνίας και πολιτικής τακτικής, και το ζήτημα με τις νέες προσλήψεις προσωπικού, με αυξημένα προσόντα, στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση» από τους 15.000 υπαλλήλους, που πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014. Βέβαια από την πλευρά της τρόικας υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το μέτρο
Οι εκκρεμότητες
Άλλο ένα καυτό θέμα, που τέθηκε ξανά, όπως και τον Ιούλιο, είναι, η εκκρεμότητα των απολύσεων από υπαλλήλους που υπηρετούν, με προσωρινές διαταγές, σε φορείς του δημοσίου και οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των ανωτέρω υπαλλήλων εκτιμάται σε περίπου 6.000, ενώ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και ακόμη 11.000 μέχρι το 2014 (ήδη έχουν απολυθεί 2.600 άτομα με το κλείσιμο της ΕΡΤ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr