Καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο κατονόμασε ως αποδέκτη εκατομμυρίων ευρώ από μίζες στα εξοπλιστικά, είναι η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία αναφέρεται στα στοιχεία του κατηγορητηρίου και της ογκωδέστατης δικογραφίας που αριθμεί 31.000 σελίδες.
«Γνώριζε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και του ήταν αδιάφορο ότι οι μεγάλες εταιρείες, προμηθεύτριες των όπλων, θα μετακυλούσαν το κόστος των δωροδοκιών στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό που τον τίμησε με την ψήφο του», είπε στην αγόρευσή της η τακτική εισαγγελέας κ. Αδειλίνη. Η εισαγγελέας επικαλείται πολύ συχνά τους ισχυρισμούς του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και στα εμβάσματα που δέχθηκαν.
Η εισαγγελέας ανέφερε οτι ο πρώην υπουργός μετακύλισε τις μίζες, στις πλάτες του κατάχρεου ελληνικού λαού, αδιαφορώντας για το κόστος και για το γεγονός οτι ο λαός τον εμπιστεύτηκε.
Η κ. Αδειλίνη χαρακτήρισε ντροπιαστικό για την χώρα μας την ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ παράλληλα στηλίτευσε την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τον οποίο είπε οτι δημιουργεί δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων, μια για του πολιτικούς και μια για τους απλούς πολίτες.
Όπως τόνισε η εισαγγελέας, οι αποφάσεις για τις προμήθειες όπλων και οπλικών συστημάτων είναι πολιτικές και δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των συμβάσεων. «Ο υπουργός εν προκειμένω κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να ασκήσει τα καθήκοντα του και όχι γιατί προέβη σε ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του», σημείωσε.
81 εκατομμύρια δολάρια για τους TOR-M1
Σύμφωνα με την κ. Αδειλίνη, το πλαίσιο για τα αντισταθμιστικά οφέλη, που έδινε απόλυτη αρμοδιότητα στον υπουργό Άμυνας, ήταν αυτό που στην περίπτωση των TOR-M1 έδωσε δυνατότητα να δοθούν παράνομες αμοιβές. Επικαλούμενη δε το κατηγορητήριο, προσδιόρισε την «μίζα» για τα ρωσικά όπλα στα 81 εκατομμύρια δολάρια, πόσο που -όπως είπε- αντιστοιχεί στο 10% του ποσού των αντισταθμιστικών.
Εκτενή αναφορά έκανε, επίσης, η εισαγγελική λειτουργός και στον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και των εκπροσώπων της εταιρείας ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ, η οποία «συνεστήθη αποκλειστικά για να μοιράσει τις μίζες» από την προμήθεια των ρωσικών όπλων.
Σε άλλο σημείο της αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως πολιτικός μηχανικός είχε συλλάβει σχέδιο ξεπλύματος μέσω του real estate». Αναφερόμενη, μάλιστα, στον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα ότι πήγαινε συνοδεία αστυνομικού από τη φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου στα γραφεία της εταιρείας ΜΟΡΕΛΙΑ για να πάρει χρήματα, η εισαγγελέας είπε ειρωνικά «η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του υπουργού».
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται η αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου και την επόμενη εβδομάδα στο δικαστήριο θα αγορεύσουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, 53 συνολικά.
Η απόφαση αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr