Με διαξιφισμούς ολοκληρώθηκε νωρίτερα η απολογία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, κεντρικού κατηγορούμενου στην μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς με παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.
Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει ήδη προχωρήσει στις απολογίες άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος», που ενεπλάκησαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην όλη διαδικασία απόκρυψης μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός για τις προμήθειες των υποβρυχίων και των TORM1.
Κατά την εξέταση του κ. Τσοχατζόπουλου από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής υπήρξε ένταση με αφορμή και πάλι ερωτήσεις που του υπέβαλαν σχετικά με αναφορές στα κατασχεθέντα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο γραφείου του. Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι οι επίμαχες σημειώσεις αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις που αναφέρονται σε αυτές. Η Πολιτική Αγωγή απευθυνόμενη στον πρόεδρο είπε ότι ο κατηγορούμενος οφείλει να απαντήσει.
- Τσοχατζόπουλος: Είναι φαντασιώσεις. Είναι πλαστά.
- Πολιτική Αγωγή: Δεν τα έχετε προσβάλλει ως πλαστά.
- Τσοχατζόπουλος: Διαχειρίζεστε κλοπιμαία. Έχετε μένος κατ' εντολή του εντολοδόχου σας.
- Πολιτική Αγωγή: Εσείς έχετε μένος κατά της Δικαιοσύνης.
- Τσοχατζόπουλος: Θα απευθυνθώ εγώ στα αφεντικά σας. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας. Μη διολισθαίνετε σε ενέργειες εγκληματικού χαρακτήρα.
Ο πρώην υπουργός, ολοκληρώνοντας την απολογία του, επανέλαβε ότι δεν δωροδοκήθηκε, έκανε λόγο για «κουτσομπολιά» που χρησιμοποιούνται εις βάρος του και, απευθυνόμενος στην Έδρα, τόνισε : «Εγώ θα επιμείνω. Δεν θέλω να ξεπροβάλει από την πλευρά του δικαστηρίου η άποψη που δεν τα δέχεται όλα αυτά, με μια καταδίκη, κάτω από παρεμβάσεις βέβαια και όχι γιατί έχει πειστεί. Είμαι στοχοποιημένος».
Επικαλούμενος δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, είπε επίσης ότι η Ferrostall, για τα υποβρύχια, δωροδόκησε με 70 έως 80 εκατ. ευρώ και επισήμανε πως η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που ασχολήθηκε με αυτή την υπόθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένους Έλληνες και ξένους, μη πολιτικά πρόσωπα, που συμμετείχαν στον λεγόμενο «κύκλο προσευχής», οι οποίοι ήδη ελέγχονται ποινικά και από την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση.
Τέλος, επανέλαβε ότι δέχεται επικοινωνιακή επίθεση, αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και σε «μιντιάρχες», όπως ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και κατέληξε ότι γίνεται σε βάρος του ό,τι έγινε και το 2010, με αφορμή την αγορά του σπιτιού στην Ακρόπολη: «Βλέπω πάλι, αμυδρά, με άλλη σύνθεση πια, να γίνεται το ίδιο».
Απολογία του Παναγιώτη Σταμάτη
Ήδη, ενώπιον του δικαστηρίου απολογήθηκε μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαριασμό της αδελφής του και του συζύγου της την όλη επιτήρηση των επισκευαστικών εργασιών στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι είναι «παντελώς αθώος», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την παραπομπή του «παράπλευρη απώλεια».
Απολογία έδωσε και ο επιχειρηματίας Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο, καθώς επί πέντε μήνες είχε οριστεί από τον Νίκο Ζήγρα ως εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΡΚΑΣΟ. Ο κ. Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι δεν αποκόμισε το παραμικρό όφελος από την εμπλοκή του στην εν λόγω εταιρεία: «Μόνοι τους με έβαλαν εκεί, μόνοι τους με έβγαλαν. Εγώ δεν είχα κανένα όφελος, ούτε μισό ευρώ, μόνο βλάβη».
Απολογία των Αντωνιάδη και Μελά
Απολογούμενος, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, εκπρόσωπος μαζί με τον επίσης κατηγορούμενο Οράτιο Μελά της εμπλεκόμενης στην υπόθεση των υποβρυχίων εταιρίας ΜΟΡΕΛΙΑ, υποστήριξε ότι είναι αθώος. Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, που μέσω τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας του διακινήθηκαν χρήματα που πλέον θεωρούνται «μίζες» για την αγορά των υποβρυχίων, δεν γνώριζαν πως τα χρήματα ήταν παράνομα. «Το 2011, μάθαμε από τα δημοσιεύματα ότι τα χρήματα ήταν από την εταιρεία ΜΙΕ, που εμείς δεν γνωρίζαμε και καλέσαμε τον Ζήγρα να μας εξηγήσει και τότε μας είπε πως πράγματι υπήρχε σύνδεση με παράνομες πληρωμές για τα υποβρύχια. Μας ζήτησε συγγνώμη και μας είπε να μην ανησυχούμε. Μετά εξαφανίστηκε και τότε, με όσα στοιχεία είχαμε πήγαμε μόνοι μας, πριν μας καλέσει ο Εισαγγελέας». Ο κατηγορούμενος, που ανέφερε ότι γνώρισε τον Ζήγρα το 1999, τόνισε ότι «το 2011, μας είπε για πρώτη φορά ο Ζήγρας πως πίσω από τις εταιρείες αυτές ήταν ο Τσοχατζόπουλος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr